ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ NIKOΛΑΟΥ ΥΔΡΑΣ


 

Η μονή βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από την Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος.

Η ίδρυση της  προσδιορίζεται κατά το έτος 1675 υπό αγνώστου Σκιαθίτου Ιερομονάχου. Ο Ιερός Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο.

Οι ιερές εικόνες του τέμπλου, το οποίο είναι καινούργιο ξυλόγλυπτο, τυγχάνουν παλαιές και σπουδαίας βυζαντινής τέχνης, αναγόμενες στον 17ο αιώνα.


Στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση παρουσίασε ακμή και πολλοί αδελφοί ασκήθηκαν και χαριτώθηκαν από την προστασία και ευλογία του Αγίου Νικολάου. Τότε δωρίθηκε  στην Ιερά Μονή το νησί Τρίκερι.
Μετά τον πόλεμο του 1940 η Μονή περιέπεσε σε παρακμή. Τελευταίος πρόμαχοςτης υπήρξε ο Υδραίος μακαριστός Ιερομόναχος Αρσένιος Βέτιμης, ο οποίος επί τριάκοντα περίπου έτη  μόνασε εκεί.
Το 1983 η Μονή ερημωθείσα μετατράπηκε σε γυναικεία,  οπότε με την ευλογία και την συμπαράσταση της Εκκλησίας άρχισε η καθολική ανακαίνιση της.

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου. Εξωραΐστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι της Μονής κατά θαυμαστό τρόπο. Η ευλάβεια και η συνδρομή των Υδραίων και των λοιπών προσκυνητών στο ανακαινιστικό έργον της Μονής υπήρξε συγκινητική.

 

Τηλ:.22980-52551

Ταχυδρομική διεύθυνση: Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας, 18040.

Ώρες επισκέψεων: κατόπιν συνεννοήσεως  

Ημέρες πανηγύρεων: 6 Δεκεμβρίου ( Αγίου Νικολάου)