ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΥΓΟΥ


            

 

       Η παλαιοτάτη αυτή Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου , έχει ανοικοδομηθεί σε απότομη πλευρά της οροσειράς των Διδύμων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Δίδυμα της Ερμιονίδος. Η θέση του πάνω στο βράχο θυμίζει τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου ή τις  μονές του Αγίου Όρους.

       Δε μας είναι γνωστό το πότε ακριβώς έγινε η σύστασή της , πάντως πολύ πριν τον 17ο αιώνα , όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από το γεγονός ότι κατά το 1700 οι ιδιοκτησίες της μονής ανερχόταν σε 26.097στρέμματα , εκ των οποίων καλλιεργήσιμα ήταν 8.699.

Αυτές οι ιδιοκτησίες εκτείνονταν από τη ράχη Πελεή και έφθαναν μέχρι τις τοποθεσίες Σταυροπόδι , Παλαιόκαστρο , Ασπροβούνι , Δίδυμα και Κόρτζι. Σε όλη αυτή την τεράστια περιοχή υπήρχαν 4 εκκλησίες σε καλή κατάσταση και δέκα ερειπωμένες . Η Μονή αριθμούσε 16 μοναχούς και ισάριθμους υπηρέτες , υπήρχαν  14 οικίες στην κατοχή της μονής , 3 πηγάδια και δεξαμενές , νερόμυλος , 630 ελαιόδεντρα , 74 αχλαδιές , βερυκοκιές και αμυγδαλιές  , 127 άλογα , όνοι και ημίονοι , 18 αγελάδες , 3000 πρόβατα, 800 αίγες , 190 μελίσσια . Φιλοξενούνταν 10 ξένες οικογένειες σε μετόχι της μονής.

Ο μεγάλος αυτός πλούτος της μονής είναι ενδεικτικός της ακμής της και της εγκαταλείψεως , μετέπειτα , και ερημώσεως της περιοχής στην οποία μόνο αυτή δέσποζε. Ιδιαίτερες πληροφορίες για τη λειτουργία και  γενικότερα την ιστορία της δυστυχώς δεν έχουμε , επειδή η διάλυση των μοναστηριών της Ελλάδας από την Bαυαρική Αντιβασιλεία το 1834 , δεν περιορίστηκε μόνο στον πλούτο τους , αλλά επεκτάθηκε και στα ιερά σκεύη , τις βιβλιοθήκες και τα πλούσια αρχεία των μονών , που περιείχαν πολύτιμες ειδήσεις για τον αγώνα του Έθνους. Ένα ακόμη γεγονός αποκαλυπτικό της μεγάλης συμμετοχής και συμβολής την μονών στον Απελευθερωτικό Αγώνα είναι και το ότι κατά την έκρηξη της μεγάλης  επαναστάσεως του ΄21 , ο ηγούμενος της μονής Αυγού , έδωσε το παρόν  μαζί με τους μοναχούς που μπορούσαν να φέρουν όπλα , μετείχε από τους πρώτους στην πολιορκία του Ναυπλίου , πρόσφερε δε και τη ζωή του πολεμώντας ηρωικά στη μάχη που δόθηκε στους Μύλους της αρχαίας Λέρνης στις 10 Απριλίου του 1821.

        Ο ναός της μονής έχει μερικές παλαιές τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης , αγνώστου καλλιτέχνη και χρονολογίας.     

Σήμερα η Μονή δεν έχει μοναχούς  , λειτουργείται μερικές φορές το χρόνο εκτός από την εορτή του στις 26 Οκτωβρίου και την εορτή των Αγίων Θεοδώρων το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών (φυλάσσεται ι.εικόνα των Αγίων στη μονή) , από τον εφημέριο της ενορίας των Διδύμων και ιερείς των γύρω περιοχών. Η μονή δεν φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο που πηγαίνει για τα Δίδυμα.  Από τη διασταύρωση που υπάρχει η πινακίδα, H μονή απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα.