ΚΡΑΝΙΔΙΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


 

 
Σύντομο Ιστορικό - Εφημέριοι

Ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας θεμελιώθηκε το έτος 1967 επί αρχιερατείας  του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη πρώην  Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.  Ιεροθέου  Τσαντίλη.   

Κτήτορας του ναού είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σωτήριος Καπετάνος ο οποίος διετέλεσε εφημέριος  του ναού επί  47 συναπτά έτη (1955 2002) . Πριν τον πατέρα Σωτήριο,  διετέλεσαν εφημέριοι της ενορίας ο π. Θανάσης Γκίκας ή ντάρδας, (1918 1945), ο π.Μιχάλης και ο παπά Λουκάς  (1945 1955)

 

Ρυθμός Τεχνοτροπία-Κειμήλια

 

Από αρχιτεκτονικής απόψεως, ο Ι. Ναός είναι σταυροειδής οκταγωνικός μετά τρούλου. Έχει βυζαντινές τοιχογραφίες στην ανατολική κόγχη του Ιερού Βήματος και στον τρούλο. Από τις ιερές εικόνες που φυλάσσονται στον Ι. Ναό αναφέρουμε τη μεγάλη εικόνα του Ευαγγελισμού, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Νικολάου.

  

Εξωκκλήσια -Πανηγύρεις

 

Η ενορία μας έχει τρία εξωκλήσια.

 

Τον άγιο Δημήτριο  

 

 Τον άγιο Παντελεήμωνα

 

Τον άγιο Νικόλαο

 

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει λαμπρώς κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου κάθε χρόνο. Πανηγύρεις  τελούνται ακόμη του Αγίου Νικολάου , της Συνάξεως 12 Αποστόλων, της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της  Ζωοδόχου Πηγής με ιδιαίτερη λαμπρότητα .

 

Θεία Λατρεία-Ενοριακές Δραστηριότητες

 

Κάθε Κυριακή και εορτή,  ο όρθρος αρχίζει στις 7.00π.μ. , η Θεία Λειτουργία στις 8:30 και τελειώνει στις 9:45π.μ. Θεία Λειτουργία τελείται στον Ναό μας : τις 5 από τις 7 μέρες της εβδομάδας, στην έναρξη των αλιευτικών περιόδων ( Σεπτέμβριο, Μάιο), κάθε μήνα  για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και μία φορά το χρόνο η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου.

Ιερές αγρυπνίες τελούνται κατά την Απόδοση του Πάσχα , στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Απόδοση της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και των Αγίων  Λουκά του Ιατρού, Προφήτου Ελισαίου και Προφήτου  Ηλιού.

Το μυστήριο της Ι. Εξομολογήσεως τελεί  μία φορά τον μήνα ο π. Γκίκας Παπαδημητρίου και κάθε Πάσχα, Χριστούγεννα και  Δεκαπενταύγουστο   και από τον πατέρα Νικόλαο Χατζή.

Η ενορίας μας αποτελείτε από 380 οικογένειες κατά την απογραφή του 2005 που ενήργησε η εκκλησίας μας. Ο πληθυσμός αποτελείται από 1200 άτομα και τους καλοκαιρινούς μήνες μάλλον  τριπλασιάζεται. Ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων του χωριού μας είναι ναυτικοί και ψαράδες,  πολλοί δε εργάζονται στα πολλά εστιατόρια και  καφετερίες , καθώς και στα  δύο ναυπηγεία της περιοχής. Το Δημοτικό σχολείο συγκεντρώνει 80 με 90 παιδιά .

Το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο προσφέρει μηνιαίο οικονομικό βοήθημα σε φοιτητές, στρατιώτες ,  πολύτεκνους, άπορους και ασθενείς ενορίτες. (20 οικογένειες) . 

Χριστούγεννα και Πάσχα η ενορία προσφέρει γεύματα αγάπης στους ηλικιωμένους ενορίτες στα δε Θεοφάνεια προσφέρει γεύμα αγάπης στους αλλοδαπούς της ενορίας μας. Επίσης κατ έτος  γίνεται πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση Κοπής βασιλόπιτας  για τους ενορίτες.

Μία φορά το μήνα από Οκτώβριο μέχρι και Μάιο γίνεται ενοριακή σύναξη

Με την ευθύνη των κυριών του Ε.Φ.Τ.  συγκεντρώνονται μεταχειρισμένα ρούχα  και μια φορά το χρόνο οργανώνεται δωρεάν παζάρι μεταχειρισμένων ρούχων για τις άπορες  και οικογένειες αλλοδαπών της περιοχής.

Στην ενορία μας διατηρείται Τράπεζα αίματος  με την επωνυμία Άγιος Λογγίνος. Αποτελείτε από 70 μέλη ενορίτες της Κοιλάδας. Κάθε χρόνο οργανώνονται  3 αιμοληψίες στις οποίες  συγκεντρώνονται  περίπου 90 100 μονάδες αίματος το χρόνο

Μία με δύο φορές το χρόνο συγκεντρώνονται τρόφιμα και ρούχα για  έκτακτες περιπτώσεις και τα αποστέλλουμε σε τόπους του εξωτερικού που τα έχουν ανάγκη.

Μία φορά το χρόνο από  1η  έως 15 Αυγούστου στο Ενοριακό Κέντρο οργανώνονται  Εκθέσεις Χριστιανικού Βιβλίου , Έκθεση κεντημάτων, Έκθεση αγιογραφίας.