ΥΔΡΑIερός Ναός Αγίου Δημητρίου


 

 

Ο Ιερός Ναός του Αγ. Δημητρίου έχει εισέλθει στην 20η δεκαετία της ζωής του.

Χτίστηκε το 1815, όταν ο π. Δημήτριος Γ. Μερκούρης, που ήταν εφημέριος στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχου του Μπαλωματή (του μετέπειτα ναού παπα-Ιγγλέση), συμφώνησε με τον πρωτομάστορα της τότε εποχής, μαστρο-Ζαφείρη με το μπουλούκι του να του χτίσει μια Εκκλησία στην Ξερή Ελιά, στο όνομα του Αγίου Δημητρίου, σαν τον Άγιο Παντελεήμονα του Κολάτζη (νυν Πρωτοπαπά), πλησίον του Γυμναστηρίου.

Ο κτήτωρ του Ιερού Ναού μας, π. Δημήτριος Μερκούρης, έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821, ως Ιερεύς του Στολου, τιμή μεγάλη για την οικογένειά του, τότε, για την Ύδρα και για όλους μας. Τον Ναό έδωσε κληρονομιά στον Ιερέα υιό του π. Μερκούριο, με την εξής εντολή:
ὁ κτισθείς ὑπ ἐμοῦ τό 1815 Ἱερός Ναός τοῦ Ἁγίου Δημητρίου να κληροδοτῆται εἰς τούς κατιόντας λόγῳ διαδοχῆς ἱερωσύνης καί ἄν ποτέ δέν εὐρεθῶσιν ἄρρενες ἤ οὔτοι δέν θελήσωσι νά ἱερωθῶσι, τότε να δοθῆ εἰς ἕνα τῶν θηλέων, τοῦ ὄποίου ὁ σύζυγος θα γίνῃ Ἱερεύς. Παρακαλῶ, να σώζεται ἀπαραβάτως ἡ ἀνωτέρω ἐντολή.
Πάνω από την είσοδο του Ναού, βρίσκεται η κτητορική επιγραφή, η οποία και αναφέρει:
Ἐκτίσθη οὗτος διά δαπάνης τοῦ παπᾶ Δημητρίου Μερκούρη καί διά συνδρομῆς τῶν ευσεβῶν καί Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν τῆς νήσου Ὕδρας ὀνομαζόμενος τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος
Δημητρίου τοῦ Μυροβλήτου καί τοῦ Ἁγίου πατρός ἡμῶν Ἀντωνίου τοῦ μεγάλου καί Καθηγητοῦ τῆς ἐρήμου καί τοῦ Ἁγίου μάρτυρος Κωνσταντίνου τοῦ νέου ἐκ τῆς νήσου Ὕδρας και οὗτος ἐτελειώθη εἰς τούς χιλίους ὀκτακοσίους δεκάτη πέμπτη, Γεναρίου πρώτη, Ὕδραν.


Είναι ένας συμπαθητικός Ναός, που έχει δικό του χρώμα. Αν και μικρός, ρυθμού βασιλικής μετά χορών, σε γεμίζει.
Όπως φαίνεται και από την κτητορική επιγραφή, ο Ναός τιμάται επ΄ ονόματι τριών Αγίων.

1. Του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, που εορτάζεται πανηγυρικά με τη συμμετοχή του Ποιμενάρχου μας, του Ιερατείου της Νήσου και των Αρχών, στις 25 και 26 Οκτωβρίου κάθε έτους.

2. Του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με αρτοκλασία και την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας της Ενορίας μας, 3. Του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, την επομένη της μνήμης του Πολιούχου μας, στις 15 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί, ότι στο Ναό μας υπάρχει η πρώτη εικόνα που αγιογραφήθηκε για τον Άγιο Κωνσταντίνο, το 1815. Το 1943, ο τότε Μητροπολίτης Ύδρας κυρός ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ο Καραμάνος, επικεφαλής λιτανευτικής πομπής, μεταφέρει στο Ναό μας, από το Ναό του Αγίου Νικολάου του Κάβου (οικογενείας σήμερα Μαυροΐδη), την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, που χρονολογείται από το 1809.

Έκτοτε, καθιερώθηκε επίσημος εορτασμός της μνήμης του Αγίου (12 Δεκεμβρίου) από ομάδα Συνδρομητών