ΑΙΓΙΝΑIερός Ναός Αγίας Τριάδος, Βαθύ


 

 Ιστορικό

Το χωριό του Βαθέος τα παλαιότερα χρόνια είχε ως ενορία τον ναό του Τιμίου Προδρόμου που με τους σεισμούς του 1962 έπαθε μεγάλη καταστροφή και για μερικά χρόνια, μέχρι να επισκευαστεί, κρίθηκε ακατάλληλος να λειτουργεί. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να κτίσουν νέο ναό επ ονόματι της Αγίας Τριάδος, σε κεντρικότερο σημείο του χωριού σε οικόπεδο που δώρισαν οι:  Μαρία Γενίτσαρη, Γεωργία Σαρδή και Εργίνα Πολυδώρου.

Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος θεμελιώθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1964 και το 1973 έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία με ημιτελή ακόμα τον Ιερό Ναό. Οι εργασίες συνέχισαν  με προσωπική εργασία και προσφορές των κατοίκων του χωριού και στις 26 Αυγούστου του 1984 τελέστηκαν τα εγκαίνια  από τον Μητροπολίτη  Ύδρας κ.κ. Ιερόθεο. Τέλος στις 5 Απριλίου του 1995 με προεδρικό διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 75 ΤΑ /18- 04- 1995) η ενορία του Τιμίου Προδρόμου Βαθέος μετονομάσθηκε σε ενορία Αγίας Τριάδος. Σήμερα μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι  486 οικογένειες.

Εφημέριοι

 

Οι εφημέριοι που διακόνησαν από παλαιά που λειτουργούσε ο πρώτος ενοριακός Ναός του Τιμίου Προδρόμου ήταν οι: Ιερομ.π.Ιερόθεος Πατάπης, π. Συμεών Καλαμαράς,

π. Νικόλαος Χρυσοχόος, π.Παναγιώτης Γιαννούλης και ο Ιερομ. π. Πέτρος Παπαδάκης μέχρι το 1973 περίπου. Από το 1973 έως το 1978 εξυπηρέτησαν τον Ιερό Ναό ως έκτακτοι οί Ιερείς: Ιερομ. π. Νικηφόρος Σύριος, π.Νικόλαος Σπυριδάκης, π. Ευάγγελος Θεοδώρου.

            Το 1987 ανέλαβε ως μόνιμος εφημέριος ο π. Νεκτάριος Κουκούλης μεχρί το 2000, από το 2000 έως το 2003 ο π. Εμμανουήλ Κουτσουράκης, και από το 2003 μέχρι σήμερα  ο  π. Φώτιος Αποστολόπουλος.

             

Ρυθμός-Κειμήλια

            Η Αρχιτεκτονική του Ιερού Ναού είναι Σταυροειδές μετά τρούλλου. Είναι αγιογραφημένος όλος με έργα Βυζαντινής τέχνης. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, ξυλόγλυπτα στασίδια, ψαλτήρια, προσκυνητάρια, παγκάρια. Έχει δύο παλαιές εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και της Παναγίας.

 

ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ

        Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, ( Παλαιά ενορία, σήμερα κοιμητηριακός  Ναός).

        Αγίου Σεραφείμ στη Σουβάλα.

        Αγίου Γεωργίου στο Βαθύ.

        Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Αγίων Κων/νου και Ελένης.

        Αγίου Παντελεήμωνος στο Βαθύ.

        Αρχαγγέλου Μιχαήλ , το έν Χώναις θαύμα στις 6 Σεπτεμβρίου.

        Αγίου Φανουρίου και Αγίου Κυπριανού στο Βαθύ.

        Προφήτου Ηλίου και ο Αγίου Νικολάου.

        Αγίου Φανουρίου ( Παλαιά  Χώρα).

        Αγίου Ανδρέα ( Παλαιά  Χώρα).

        Αγίων Σαράντα ( Παλαιά  Χώρα).

        Τιμίου Σταυρού ( Παλαιά  Χώρα).

 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ

 

        Αγίου Σπυρίδωνος στη Σουβάλα.

        Αγίας Παρασκευής.

        Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

Θεία Λατρεία-Πανηγύρεις-Δραστηριότητες

 

Η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελείτε 7:00 με 9:30 περίπου. Λειτουργίες τελούνται κάθε εβδομάδα Σάββατο ή και άλλες ημέρες όχι μόνο στον κεντρικό Ιερό Ναό, αλλά και στα εξωκλήσια της Ενορίας.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος,  με εσπερινό, αρτοκλασία, λιτάνευση της ιεράς Εικόνας και το πρωΐ με όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Οι πανηγύρεις των παρεκκλησίων της ενορίας τελούνται με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετησίως με εσπερίνο, όρθρο και Θεία Λειτουργία .

Εξομολόγηση τελείτε κατά τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα, Δεκαπενταυγούστου και όποτε ζητηθεί ανάλογα με το πρόγραμμα του Πνευματικού της ενορίας  π. Φανουρίου Μακαρατζή.

Ιερές παρακλήσεις τελούνται κατά την περίοδο του 15 Αυγούστου, εναλλάξ στην Αγία Τριάδα και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σεραφείμ. Και τον Χειμώνα πρίν αρχίσει ο κύκλος Αγίας Γραφής.

Αγρυπνίες τελούνται της Υπαπαντής , στην Απόδοση του Πάσχα, και του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου .

Από τον Οκτώβριο μέχρι Μάϊο γίνεται Κύκλος Αγίας Γραφής μετά Ιεράς Παρακλήσεως, κάθε Δευτέρα 4η  ώρα, από τον Ιεροκύρηκα της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωαννίκιο Γιαννόπουλο. Τελείται κατώτερο και μέσο μικτό Κατηχητικό Σχολείο κάθε Σάββατο στις 4 το απόγευμα από τον εφημέριο π. Φώτιο Αποστολόπουλο.

 Στην ενορία υπάρχει Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο που βοηθάει όποτε και όποιον το χρειαστεί.