ΥΔΡΑΙερός Ναός Αγίας Βαρβάρας


 

H ίδρυση του Ναού χρονολογείται πριν το έτος 1798 κατά τον οποίο πραγματώνεται η ανακαίνιση του. Βρίσκεται στη Βόρειο Ανατολική Κεντρική πόλη και στην περιοχή Γύφτικα στο δρόμο που οδηγεί στον άλλοτε περιβόλι του Κουσούλα.

 

Το περιβόητο αυτό περιβόλι (το σημερινό γήπεδο Κουσούλα) ανήκε στον Αναστάση Κοκκίνη του οποίου ο πατέρας Λάζαρος Κοκκίνης είναι ιδρυτής (1780), της άλλης παλιάς ενοριακής Εκκλησίας Υπαπαντή του Χριστού.

Ο Αναστάσης λοιπόν είναι τότε, στην Ύδρα, ο πρόξενος της Ρωσίας και οι Υδραίοι τον αποκαλούν Κονσούλα (από το Consul - Κόνσολα δηλαδή πρόξενο).

 

Ο εν λόγω ενοριακός Ναός είναι γνωστός, από τα εκείνα χρόνια τα παλιά, ως Τρεις Εκκλησίες. Επειδή τιμάται η μνήμη των Τριών Αγίων. Δηλαδή, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικόλα και του Αγίου Σάββα. Αργότερα την ξέρουν όλοι ως Αγία Βαρβάρα του Παπαδαμιανού. Είναι μεγάλη περίκλειστη Εκκλησία, Βασιλική με ξύλινη κεραμωτή στέγη. Είναι ευρήχωρη με κάρυνο Δεσποτικό θρόνο και κάρυνο Τέμπλο, ξυλόγλυπτα θαυμάσιας τέχνης.

 

Ο θαυμαστός καμπαναριός αναστηλώνεται με έξοδα της Ντόρας Γαρδίκη-Δαμιανού, συζύγου του Κόμητα Τζώρτζιο Τζιλιάνα Πιάζα και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Βεβαίως οι οικογένειες Γαρδίκη και Κόκκου υπήρξαν ανέκαθεν θερμοί αρωγοί αυτού του μνημείου και από κάθε άποψη.

 

Ο Ι. Ναός διαθέτει ιστοσελίδα : http://www.agiavarvara-hydra.gr