ΑΓΚΙΣΤΡΙIερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής


                                              

Σύντομο Ιστορικό - Εφημέριοι

 

Η νήσος του Αγκιστρίου ανήκει στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας. Έχει μια ενορία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και συγκεκριμένα στη Ζωοδόχο Πηγή. Ο ναός βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι Αγκιστρίου και χτίστηκε το 1885 από τους κατοίκους του νησιού. Σήμερα αριθμεί περίπου 180 οικογένειες.  

Κατά καιρούς διακόνησαν αρκετοί ιερείς από τους οποίους ντόπιοι ήταν οι π. Αντώνιος Βελούδης, και π. Ανδρέας Λογοθέτης. Επίσης διακόνησαν οι π. Σταύρος Μπάζος, π. Φώτιος Πλακιώτης, π. Νικόλαος Σπυριδάκης, π. Δημήτριος Μαλτέζος, π. Αναστάσιος Μαλτέζος, π. Δημήτριος Ζεγκίνης, π. Κωνσταντίνος Πανούσης, π. Νικηφόρος Σύριος, π. Φώτιος Αποστολόπουλος και από το 2002 έως σήμερα διακονεί ο π. Ελευθέριος Κουμασίδης.

 

Ρυθμός Τεχνοτροπία-Κειμήλια

 

Ο ρυθμός του ναού είναι βασιλική με τρούλο και είναι οικοδομημένη από πωρόλιθο, οικοδομικό υλικό που προέρχεται από το νησί. Η εξωτερική του διακόσμηση είναι απλή, με λευκό χρώμα ενώ ξεχωρίζει το καμπαναριό που βρίσκεται στο δυτικό μέρος του ναού. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται από αγιογραφίες αναγεννησιακού τύπου τις οποίες φιλοτέχνησε ο Ανδριανός Σταματιάδης. Κατά την περίοδο 2005-2006 έγιναν εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εσωτερικού και αρκετών φορητών εικόνων απο τον συντηρητή Ηλία Παπαγεωργίου.

 

Εξωκκλήσια-Πανηγύρεις

Στο νησί υπάρχουν δυο προσκυνηματικοί ναοί των Αγ. Αναργύρων στην περιοχή Σκάλα και της Αγ. Κυριακής στην περιοχή Λιμενάρια. Υπάρχουν επίσης 12 εξωκλήσια απ τα οποία τα 7 είναι στη νήσο του Αγκιστρίου και τα 5 στα γύρω νησιά.

Αγκίστρι: Αγ. Γεώργιος (κοιμητήριο), Αγ. Πάντες, Αγ. Θεόδωρος ο Τύρων, Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Νικόλαος (κοιμητήριο), Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος ( αποτομή της κεφαλής), Κοίμηση της Θεοτόκου (κοιμητήριο).

Γύρω νησιά :  Άγιοι Θεόδωροι (Μετώπη), προφήτης Ηλίας (Δωρούσα), Κοίμηση της Θεοτόκου (Κυρά) και οι Άγιοι Θωμάς και Ιωάννης (Διαπόρια).

Στο νησί υπάρχουν 3 ιδιωτικοί ναοί Αγ. Παρασκευή (κτήμα Δέδε), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (κτήμα Πουλάκη), ο Αγ. Νικόλαος (κτήμα Παρλή).

 Η ενορία της Ζωοδόχου Πηγής πανηγυρίζει την Παρασκευή της Δικαινησίμου εβδομάδος. Το πανηγύρι αρχίζει ήδη από την παραμονή με τον πανηγυρικό εσπερινό. Ανήμερα, η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή ιερέων και από την Αίγινα καθώς και πλήθος κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Ενοριακές πανηγύρεις αποτελούν επίσης οι εορτασμοί των Αγ. Αναργύρων την 1η Ιουλίου και 1η Νοεμβρίου και της Αγ. Κυριακής την 7η Ιουλίου όπου παραδοσιακά χοροστατεί ο σεβασμιώτατος κ.κ. Εφραίμ.

 

 

                             

Aγ. Κυριακής                                  Αγ. Βαρβάρα                     Αγ. Αναργύρων

 

                              

      Αγ. Νικόλαος                            Κοίμηση της Θεοτόκου           Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος

 

          

 Αγ. Γεώργιος

 

 Θεία Λατρεία-Ενοριακές Δραστηριότητες

 

Το πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ως εξής : τη χειμερινή περίοδο, ο εσπερινός ξεκινά στις 5 μ.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 7.30 π.μ., τη θερινή περίοδο, ο εσπερινός ξεκινά στις 6 μ.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 7.00 π.μ. Η Θεία Λειτουργία τελείται τις δυο Κυριακές του μήνα στη Ζωοδόχο Πηγή και τις υπόλοιπες , εναλλάξ στους Αγ. Αναργύρους και στην  Αγ. Κυριακή. Τελούνται επίσης Θ. Λειτουργίες στις μεγάλες εορτές όπως της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, των Τριών Ιεραρχών, της Αγ. Αικατερίνης, του Αγ. Νικολάου, της Αγ. Παρασκευής και κατά την διάρκεια όλου του έτους σε τακτά διαστήματα.

Το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως πραγματοποιείται κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, τη Μ. Τεσσαρακοστή, τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και όποτε κριθεί ωφέλιμο με τη συμβουλή του πνευματικού πατρός Νεκταρίου Κουκούλη.  

Ιερές Αγρυπνίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου), της Αγ. Φιλοθέης της Αθηναίας (19 Φεβρουαρίου) και την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου (27 Ιανουαρίου). Παρακλήσεις τελούνται καθ όλη τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου

Στον Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής γίνονται κατηχητικά σχολεία, μέσο(παιδιά Γυμνασίου) και κατώτερο(παιδιά Δημοτικού) κάθε Σάββατο στις 4 μ.μ., από τον π. Ελευθέριο Κουμασίδη. Τα κατηχητικά σχολεία συμμετάσχουν στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή και την εορτή Λήξης των κατηχητικών που πραγματοποιείται στην Αίγινα και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις και εκδρομές. Υπάρχει επίσης συμμετοχή ντόπιων αγοριών και κοριτσιών στις κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως  μας.