ΑΙΓΙΝΑIερός Ναός Αγίου Διονυσίου, Παχειά Ράχη


 

Ιστορικό

Ενορία του χωρίου Παχεία Ράχη Αιγίνης. Ο Ιερός Ναός τιμάται επ΄ ονόματι του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του Θαυματουργού. Θεμελιώθηκε το έτος 1813 και ολοκληρώθηκε το έτος 1864. Κατά τη παράδοση ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας ενδιαφέρθηκε για την ολοκλήρωση του στέλνοντας εργάτες και χρηματική ενίσχυση. Ο Ιερός Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική μετά πρόναου πάνω από το οποίο βρίσκεται ευρίσκεται το κωδωνοστάσιο. Στο ναό ευρίσκονται σπάνιες τοιχογραφίες ενώ στην οροφή ιστορούνται οι εβδομήκοντα Απόστολοι. Η αγιογράφηση των εικόνων του τέμπλου έγινε από τον αγιογράφο Κων/νο Βαρούχα εκ Κρήτης. Το 2007 ολοκληρώθηκε η συντήρηση των τοιχογραφιών και του τέμπλου με δαπάνες των κατοίκων και παραθεριστών του χωρίου.

Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται τεμάχια ιερών λειψάνων των ιεραποστόλων Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού των αυταδέλφων, καταγόμενων εκ του χωρίου Παχεία Ράχη.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την 17η Δεκεμβρίου (μνήμη του Αγίου Διονυσίου Αιγίνης), την 24η  Αυγούστου (επέτειος ανακομιδής ιερού λειψάνου Αγ. Διονυσίου) και την 19η Μαΐου (σύναξη των Αγίων Ιουλίου και Ιουλιανού των Παχειοραχιτών).

Το έτος 2007 ολοκληρώθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση - συντήρηση του Ιερού Ναού.

 

Ενοριακά Παρεκκλήσια

 

1.      Ι.Ν. Ταξιαρχών. Παλαιά ενορία χτισμένη στα 1809. Κατά την παράδοση εκεί υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821 στην Αίγινα. Πανηγυρίζει την 8η Νοεμβρίου.

2.      Ι.Ν.Εισοδίων Θεοτόκου (Κοιμητηριακός). Αποτελεί μετόχι της Ι.Μονής Χρυσολεοντίσσης και πανηγυρίζει την 21η Νοεμβρίου.

3.      Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου (Κοιμητηριακός). Ευρίσκεται στον οικισμού Τζίκηδες. Πανηγυρίζει την 26η Οκτωβρίου.

4.      Ι.Ν.Υπαπαντής. Ευρίσκεται στους πρόποδες του Ελλανίου όρους και πανηγυρίζει την 2α Φεβρουαρίου.

 

Λατρεία, Δραστηριότητα

 

Στον Ιερό Ναό τελούνται κατ έτος Λειτουργίες, αγρυπνίες σε μνήμες Αγίων και ακολουθίες. Το κτιτορικό μνημόσυνο για τους κτίτορες, δωρητές, εφημερίους και ενορίτες τελείται κατ έτος τη πρώτη Κυριακή μετά την 24η Αυγούστου. Επίσης ο Ιερός Ναός διαθέτει Αρχονταρίκι στο οποίο κατά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται συναντήσεις των ενοριτών, παραθεριστών και φίλων του χωρίου όπου αναπτύσσονται κοινωνικά και πνευματικά θέματα.

 

Εφημέριοι

 

 Π.Ιωάννης Τρίμης ( 1886) κτίτωρ του Ι.Ναού, π.Παναγιώτης Τρίμης ,

π.Ιωάννης Τρίμης, ο δάσκαλος π. Παναγιώτης Τρίμης, π. Ιωάννης Τρίμης,π.Παναγιώτης Τρίμης, π.Ιωάννης Τρίμης, π.Παναγιώτης Τρίμης, π.Ευάγγελος Θεοδώρου, π.Ηλίας Διακουμάκος, π.Φώτιος Αποστολόπουλος, π.Φιλόθεος Πετράκος.