ΑΙΓΙΝΑIερός Ναός Aγίου Κρίσπου


 Ιστορικό

Από τα παλιά χρόνια οι Άγιοι, Αιγίνης , ήταν ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους, που η Ενορία τους ήταν ο Άγιος Ιωάννης Βαθέος Αιγίνης, σε απόσταση 3 (τριών) χιλιομέτρων από το χωριό. Αποτελέσματα της αποστάσεως ήταν η ελλιπής παρακολούθηση των ιερών ακολουθιών. Μόνο στις μεγάλες γιορτές του χρόνου πήγαιναν οι κάτοικοι των Αγίων στην Εκκλησία.

Σ αυτή την Εκκλησία πήγαινε συχνά ο Άγιος Νεκτάριος και ιερουργούσε μαζί με τον ταπεινό ιερέα π. Νικόλαο Χρυσοχόο. Ο Άγιος μας αγαπούσε πολύ το χωριό των Αγίων συνήθιζε να έρχεται κάθε καλοκαίρι και να διαμένει στο σπίτι του κ. Παναγιώτη Κουκούλη ο οποίος τον πήγαινε κάθε πρωί με το γαϊδουράκι του σε ένα λάκκο που είχε ιαματικό νερό στη Σουβάλα και έκανε μπάνιο για τους ρευματισμούς του. Θαρρείς ο γρήγορος τρόπος που έγινε ο Ναός του Χωριού είναι ευλογία του Αγίου Νεκταρίου που γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα των κατοίκων.

Πέρασαν τα χρόνια μεγάλωσε το χωριό και οι κάτοικοι ένοιωθαν την ανάγκη να αποκτήσουν δική τους ενορία. Μία αγνή ψυχή η κ. Βασιλική Κουτσούκου που αγαπούσε πολύ το Θεό πρόσφερε ένα μεγάλο κεντρικό οικόπεδο για να ανεγερθεί σε αυτό Εκκλησία. Κατά το 1968 70 μία ομάδα ευσεβών χωρικών και παραθεριστών και με την καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Ιεροθέου αποφάσισαν να συστήσουν ερανική επιτροπή για τον σκοπό αυτό. Αυτή αποτελείτο από τους: κ. Νικόλαο Χρονάκη, Ευάγγελο Μωρόγιαννη, Δημήτριο Σημαντώνη, Χρήστο Πατεράκη, Αντώνιο Ρόδη, αδελφούς Σπυριδάκη, Γεώργιο Κλώνο, Μουλτίδη , Αντώνιο Χαλδαίο και άλλους πολλούς, όπως ο κ. Γεώργιος Μπαλίκος, ο οποίος για αρκετά χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του.

Με εράνους και με προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του χωριού κτίσθηκε το υπόγειο του Ναού, προς τιμή των Αγίων Πάντων. Οι πολλές προσφορές των κατοίκων έδωσαν δύναμη και κουράγιο στην επιτροπή, που συνέχισε με την ανέγερση του κυρίως Ναού, ο οποίος είναι ρυθμού Σταυροειδούς μετά Τρούλλου. Το όνομα επροτάθη από τον σεβαστό μας γέροντα μητροπολίτη κ.κ. Ιερόθεο: Ιερός Ναός Αποστόλου Κρίσπου,  Ιδρυτού της Εκκλησίας  Αιγίνης. Και εορτάζει στις 8 Δεκεμβρίου. Το Φ.Ε.Κ. είναι 160 τεύχος Α 26/ 09/ 1978.

Τα θυρανοίξια του Ναού έγιναν στις 29/11/1970 από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερόθεο. Μετά άρχισε η Αγιογράφηση του Ναού από τον κ. Κων/νο Θεοδώρου και συνεχίστηκε από τον κ. Γεώργιο Σμαΐλη οι Αγιογραφίες είναι Μακεδονικού ρυθμού. Ξυλόγλυπτα έργα έχει πολύ λίγα.

 

Εφημέριοι- Εξωκκλήσια

Στην αρχή δεν υπήρχαν μόνιμοι, τις ανάγκες κάλυπταν παραθεριστές όπως ο π. Αντώνιος Άραβος. Πρώτος μόνιμος εφημέριος τοποθετήθηκε ο π. Νικόλαος Σπυριδάκης, ο οποίος για 6 χρόνια δούλεψε σκληρά για την ολοκλήρωση του Ναού.

Ο αριθμός των ενοριτών έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν περίπου 120 μόνιμες οικογένειες και ο πληθυσμός της ενορίας είναι σχεδόν 500 κάτοικοι. Τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνάμε κατά πολύ τους αριθμούς αυτούς.

Στο χωριό υπήρχαν από πολύ παλιά τρία εξωκκλήσια τα οποία είναι ερειπωμένα ο Προφήτης Ηλίας και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που εορτάζει στη μετάσταση 26 Σεπτεμβρίου και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στη θάλασσα. Με τη βοήθεια των κατοίκων και των παραθεριστών αναστηλώθηκαν και είναι τώρα τα στολίδια του χωριού μας.

Θεία Λατρεία-Δραστηριότητες

 

Κάθε Κυριακή τελείται η Θ. Λειτουργία από τις 7.00 π.μ. 10.00 π.μ. Επίσης και όλες τις γιορτές του χρόνου.

Ιερά εξομολόγηση γίνεται κάθε Σάββατο, μετά τον Εσπερινό από τον εφημέριο του Ναού π. Φανούριο Μακαρατζή.

Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται καθημερινή Ιερά Παράκληση μαζί με Εσπερινό εναλλάξ πότε στην ενορία ή στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού ώρα 6.30μ.μ. 8.30 μ.μ.

Από τα έσοδα της ενορίας δίδονται 60.00 για το συσσίτιο γερόντων στο Λεούσειο Ιδρυμα.

Κάθε Δευτέρα γίνεται κύκλος 20 25 κυριών μαζί με Παράκληση από τον Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη ώρα 5.00 7.00 μ.μ.

Κάθε Σάββατο γίνεται Κατηχητικό για τα παιδιά του Δημοτικού ώρα 3.00 4.00 μ.μ. από τον εφημέριο του Ι.Ναού π. Φανούριο Μακαρατζή.

Στις 6 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο εξωκκλήσιο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα.