ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

 

Π   Α  Σ   Χ   Α   Λ   Ι   Ο   Σ

 Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η   Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ   2  0  11 

  

Προς

Τον Ιερόν Κλήρον,τους φιλοθέους Μοναχούς και τον Πιστόν Λαόν

της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης,

Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

 

Εν Ὕδρα τη 15η  Απριλίου  2011

 

 

Aδελφοί και τέκνα εν Χριστώ Αναστάντι αγαπητά,

 

                                                                  Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί...

Πάσχα!  Πάσχα Κυρίου Πάσχα! Η λαμπρή μας. Η Ανάσταση. Η γιορτή μας, το πάσχα των Ελλήνων. Το Πάσχα το αληθινό, το αιώνιο. Πάσχα πέρασμα στν αθανασία, στην λαμπρότητα που χαρίζει το άκτιστο  Αναστάσιμο Φως.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναζητάμε τη χαρά της λαμπρής, το φως, την αλήθεια. Και ιδού σήμερα γιορτάζουμε αληθινά του θανάτου την νέκρωσιν και του άδου την καθαίρεσιν. Σήμερα βροντοφωνάζουμε ότι νικήθηκε ο Θάνατος.  Ηγέρθη ο Κύριος όντως!  Ανέστη! Και τούτο το θριαμβευτικό μήνυμα αντηχεί μέσα στους αιώνες και μας πλημμυρίζει όλους με αγαλλίαση.

Η σημερινή λαμπροφόρος εορτή είναι πρόσκληση και πρόκληση για όλους μας, μικρούς και μεγάλους πιστούς και απίστους. Όλοι προσκαλούμεθα να λαμπρυνθούμε αλλά ταυτόχρονα και προκαλούμεθα. Η πρόσκληση έρχεται από την πηγή της Αναστάσεως τον Αναστάντα και Θριαμβευτή αληθινό Θεό μας, τον Ιησούν Χριστόν. Η πρόκληση είναι να συμμετάσχουμε βιωματικά στη χαρά της Αναστάσεως και να μετατρέψουμε σε φωτεινές και λαμπρές όλες τις σκέψεις και τις πράξεις μας.

Η Εκκλησία μας προσκαλεί: Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί ! Εδώ και τώρα λέμε ναι, σε αυτή την σωτήρια πρόσκληση. Να φύγουμε από το σκοτάδι και την κατήφεια των καιρών μας. Να κάνουμε το δικό μας πέρασμα, τη διάβαση, δηλ. το προσωπικό μας Πάσχα, από την γη στον ουρανό. Φτάνει πια η μιζέρια, η απελπισία, το άγχος, η μελαγχολική ατμόσφαιρα από την πνευματική και καθημερινή κρίση. Ήρθε η ώρα να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά κατά το ιδού καινά ποιώ τα πάντα. Να πούμε ένα δυνατό ναι στην αναζήτηση της λαμπρής της φωτεινής ζωής. Να φωνάξουμε ένα δυνατό όχι στη διαφθορά, στη διαπλοκή, στην ιδιοτέλεια.

Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες, άλλα περιθώρια, άλλες επιλογές. Την λάμψη και την λαμπρότητα το στήριγμα και την ελπίδα την λύση από τα αδιέξοδα, το βάλσαμο στα προβλήματά μας θα τα βρούμε πλησίον του Αναστάντος Ιησού Χριστού.

Η νίκη κατά του θανάτου και της αμαρτίας είναι βάλσαμο ζωοποιό για όλους τους ανθρώπους, που έχουν προσβληθεί από την λέπρα της αμαρτίας και του θανάτου.

          Το βάλσαμο αυτό κάνει τους αρρώστους υγιείς. Το βάλσαμο αυτό ανασταίνει τους νεκρούς και δίνει πληρέστερη ζωή στους ζωντανούς. Το βάλσαμο αυτό κάνει τον άνθρωπο σοφό, τον εξευγενίζει τον θεοποιεί.  

Ελάτε λοιπόν, αδελφοί μου, πιο κοντά στον Χριστό, Εκείνος θα σας ελευθερώσει από τον θάνατο και από τον φόβο του θανάτου. Ελάτε όλοι εσείς που ζείτε με την ντροπή των κρυφών και φανερών αμαρτιών σας. Πλησιάστε στην ζωντανή πηγή που ξεπλένει και καθαρίζει. Ελάτε όλοι εσείς που αναζητείτε υγεία, δύναμη, ομορφιά και χαρά. Ο Αναστημένος Χριστός είναι η πλούσια πηγή όλων αυτών. Μας αναμένει, με αγάπη και προσμονή, δεν θέλει να χαθεί κανένας (Αγ. Νικ. Βελιμίροβιτς).

Αδελφοί μου,

                   ελάβατε φως εκ του αναστάντος Χριστού. Φως ζωοποιόν, φως χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας. Κρατήστε το αναμμένο στα βάθη της ψυχής σας και σκορπίσατέ το ως βάλσαμο στην καθημερινή σας σχέση με τους συνανθρώπους σας.

Χριστός Ανέστη!  Αληθώς Ανέστη!  

                                                         

Με πατρικές αναστάσιμες ευχές και αγάπη Χριστού

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

Ο Ϋδρας, Σπετσών & Αιγίνης ΕΦΡΑΙΜ