ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

 

                                                                     

 ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2012

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
 

ΕΦΡΑΙΜ

Χάριτι Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως

Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας

 

Π  ρ  ό  ς

Τους ευσεβείς πιστούς της καθ Ημάς Ι. Μητροπόλεως

Χριστοφόροι και ευλογημένοι αδελφοί μου

  

Χριστός γεννάται δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε.
Χριστός επί γης υψώθητε.

Με αυτά τα λόγια, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος μας καλεί να νοιώσουμε το μεγάλο μυστήριο της Θείας ενανθρωπίσεως, να κάνουμε την υπέρβαση από τα επίγεια στα επουράνια, το πέταγμα από τα φθαρτά ή μάταια και ψεύτικα στα άφθαρτα και αιώνια και αληθινά μυστήρια του Θεού. Γιατί πραγματικά, είναι μεγάλο το μυστήριο της αληθινής πίστεως που αποκαλύφθηκε και παραδόθηκε από τον Θεό, ως θησαυρός αιώνιος στην εκκλησία.

Η σημερινή γιορτή της Γέννησεως του Κυρίου, αποτελεί παγκόσμιο και ιστορικό μοναδικό πνευματικό γεγονός. Θεός εφανερώθη εν σαρκί, για να γίνωμε εμείς τέκνα Θεού, συγκληρονόμοι Ιησού Χριστού, θεόμορφα αδέλφια Του.

Αυτό γιορτάζουμε τούτες τις μέρες. Πρωταρχικό και ουσιαστικό μήνυμα της γιορτής των Χριστουγέννων είναι ότι άνοιξε ο δρόμος για να συναντήσωμε το Θεό. Αυτό δεν είναι ένα παραμύθι, είναι μια πραγματικότητα και ο κεντρικός στόχος μας. Μπορεί να γίνει άμεση εμπειρία. Μπορούμε κι εμείς από τα φετινά Χριστούγεννα να ζούμε ενωμένοι μαζί Του, αφού έκαμε τα πάντα, ώστε από τώρα μας ανέβασε στον ουρανό και μας χάρισε τη μέλλουσα βασιλεία Του, ζώντας από τώρα στην ευλογημένη Βασιλεία Του (Λειτ. Ι. Χρυσοστόμου).

   Όμως, τα Χριστούγεννα μας καλούν και σε μία σχέση αγάπης μεταξύ μας. Να ζήσουμε όλοι μας σαν αδέλφια, με παραμερισμένους τους εγωϊσμούς, τις ιδιοτέλειες, τα συμφέροντα, το απάνθρωπον δικαίωμα.

Ο Χριστός αγκάλιασε όλον τον κόσμο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Έτσι και εμείς να ζήσουμε αδελφωμένοι στο περιβάλλον μας, στην οικογένεια, στην εργασία μας με τον κάθε πλησίον μας.

Εύχομαι Ο εν σπηλαίω γεννηθείς και εν φάτνη ανακληθείς δια την ημών σωτηρίαν, Χριστός, ο αληθινός Θεός να χαρίζει σε όλους μας χαρά, ειρήνη, αγάπη, πρόοδο υλική και πνευματική, ώστε εφέτος να γεννηθή πραγματικά στη φάτνη της καρδιάς μας ο Νηπιάσας Ιησούς Χριστός.

Καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας, υπομονή στους δυσκολεμένους, τούς αστέγους και ανέργους αδελφούς μας, καλή διέξοδο από τα αδιέξοδα στη γλυκυτάτη πατρίδα μας.

 

Μετά πολλής πατρικής αγάπης

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

  Ὁ Ὕδρας, Σπετσῶν καί Αἰγίνης Ε Φ Ρ Α Ι Μ