ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

 

                                                                     

 ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2013

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
 

ΕΦΡΑΙΜ

Χάριτι Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως

Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας

 Π  ρ  ο  ς

Τους ευσεβείς πιστούς της καθ Ημάς Ι. Μητροπόλεως

Χριστοφόρε Λαέ του Θεού,

 

                Όλος ο κόσμος συνεορτάζει και όλη η κτίση και όλα τα σύμπαντα γιορτάζουν Χριστού τεχθέντος εκ της Παρθένου.

                Ο Χριστός είναι για μας το παν, δεν είναι η διδασκαλία Του το παν, αλλά ο ίδιος ο Χριστός. Και αν ακόμη, κάποτε χαθούν τα κείμενα της Αγίας Γραφής, δεν θα μειωθεί σε τίποτα το έργο του Χριστού, διότι και η Γραφή και η Διδασκαλία μας οδηγούν στο Χριστό. Γι αυτό ακριβώς σαρκώθηκε ο ίδιος ο Χριστός, δια το αγιασθήναι τω ανθρωπίω του Θεού, ο άνθρωπος. Απόδειξη τούτου; Ο νεώτατος άγιος της εκκλησίας μας, ο όσιος πατήρ ημών Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Τρανή απόδειξη της παρουσίας του Χριστού στη γη μας. Εκήρυσσε ο άγιος Πορφύριος Αγαπάτε τον Χριστόν. Ο Χριστός είναι η πηγή τῆς ζωής, της χαράς, του φωτός του αληθινού, ο Χριστός είναι το παν.

                Αδελφοί, Χριστός γεννάται δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε, Χριστός επί γης υψώθητε. Ήρθε ο Χριστός, για να υψώσει τους ανθρώπους πάνω από τον κόσμο αυτόν και να μας δώσει ως μόνιμη κιβωτό την Αγία Του Εκκλησία.

                Όταν μπούμε μέσα στην εκκλησία και εναποθέσουμε στον Χριστό την τραγωδία της υπάρξεώς μας και ταπεινά Τον παρακαλέσουμε να μας υψώσει εκ των πραγμάτων του κόσμου τούτου και να έλθει να κατοικήσει μέσα μας, τότε είναι αδύνατον ο Χριστός να μην επισκεφθεί την καρδιά μας.

                Ο Χριστός εγεννήθη στον πιο ευτελή τόπο, σε μια σπηλιά που ήταν στάβλος, για να μας δείξει ότι κατέρχεται μέσα στην σπηλιά της καρδιάς μας, η οποία είναι γεμάτη με τα άλογα πάθη μας. Φτάνει εμείς να το ζητήσουμε. Διασώζεται ένα όραμα του αγίου Ιερωνύμου, που ασκήτευε στη Βηθλεέμ, όταν είδε τον Χριστό ως βρέφος στην φάτνη προσευχόμενος, η καρδιά του σκίρτησε από αγάπη και είπε: Χριστέ μου, τι δώρο να Σου προσφέρω; Οι μάγοι Σου πρόσφεραν τα δώρα, οι ποιμένες την προσκύνησιν, οι άγγελοι τον ύμνον. Τότε ο Χριστός του είπε: Ιερώνυμε, το δώρο που θέλω να μου κάνεις είναι οἱ αμαρτίες σου, θέλω να μου προσφέρεις τον εαυτό σου.

                Πρωταρχικό και βασικό μήνυμα της εορτής των Χριστουγέννων είναι η δυνατότητα συναντήσεώς μας με τον Θεό, η κοινωνία μαζί Του. Ο Θεός για κάθε έναν από εμάς δεν είναι μια νεφελώδης προσδοκία. Μπορεί να γίνει άμεση εμπειρία. Μπορούμε να ζήσουμε από εδώ και πέρα ενωμένοι μαζί Του.

                Συγχρόνως όμως, καλούμαστε και σε μια έμπρακτη κοινωνία με τους αδελφούς μας. Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί ή κακοί φαίνονται , είναι αδελφοί του Κυρίου, με τόση αξία, ώστε ο Κύριος συγκαταβαίνει και προσφέρει την κενωτική αγάπη Του για όλους. Αυτό σημαίνει και επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία.

                Είθε αδελφοί μου, Ο δι ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν σαρκωθήναι καταδεξάμενος Ιησούς Χριστός, να χαρίζει σε όλους σας κάθε χαρά, εὐλογία, ευτυχία και όλοι μαζί να μπορέσουμε να πούμε με χαρά και βεβαιότητα, ότι ο Χριστός που ετέχθη, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, βρήκε φέτος χώρο να γεννηθεί στην καρδιά του καθενός μας.

                Αυτό θα είναι όντως Χριστούγεννα.

Μετά πολλής εν Χριστώ τεχθέντι αγάπης,

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

   Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ε Φ Ρ Α Ι Μ