ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

 

                                                                     

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ    2014

 

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
 

ΕΦΡΑΙΜ

Χάριτι Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως

Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας

Π  ρ  ο  ς

Τους ευσεβείς πιστούς της καθ Ημάς Ι. Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου,

 2014 χρόνια μετά την γέννηση του Ιησού.

Νέος Χρόνος.

    Δημιουργεί μέσα μας μιά χαρά, μια ελπίδα, νέες προσδοκίες για κάτι καλύτερο, για μια ζωή πιο ειρηνική, πιο άνετη, πιο ευτυχισμένη. Ας δοόμε όμως λίγο το χρόνο, από την σκοπιά της χριστιανικής φιλοσοφίας και της Ευαγγελικής αλήθειας.

    Μας εμπιστεύεται ο Θεός, ένα νέο χρόνο. Μας τον χαρίζει ως δώρο για να χαρούμε και να δημιουργήσουμε. Για να τον αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Για να γίνουν πραγματικότητα οι ελπίδες μας και οι προσδοκίες μας.

     Πόσοι από εμάς, άραγε κατανοούμε το μέγεθος και το μεγαλείο αυτής της Θείας Δωρεάς; Πόσοι από εμάς συνειδητοποιούμε ότι ο σκοπός και ο προορισμός της ζωής μας, που δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει, είναι ο αγιασμός και η σωτηρία μας;

    Ο χρόνος μόνος του, δεν μπορεί να φέρει κάποια ουσιαστική μεταβολή στη ζωή μας. Ο άνθρωπος είναι αυτός που δημιουργεί και φτιάχνει καλύτερη ή χειρότερη τη ζωή του. Γι' αυτό δεν μας αρκεῖ ο νέος χρόνος. Μας χρειάζεται περισσότερο ο νέος άνθρωπος. Ο κατά Χριστόν άνθρωπος. Ο εν Χριστώ άνθρωπος φέρει μέσα του τη λαχτάρα για μια καθαρή ελεύθερη και χαρούμενη ζωή.

     Μας έχει δοθεί από τον Θεό η δυνατότητα να φθάσουμε σε πραγματική και αληθινή κοινωνία μαζί Του. Να γίνουμε μέτοχοι της αιώνιας και θείας ζωής Του. Να γίνουμε πραγματικά νέοι άνθρωποι.

     Τα δώρα αυτά μας τα προσφέρει απλόχερα Εκείνος. Σε μας, αφήνει την ελευθερία να αποφασίσουμε, να επιλέξουμε, να πράξουμε. Ο νέος χρόνος από εμάς εξαρτάται να γίνει καλλύτερος και σωτήριος. Ανακαινίζοντας τον εαυτό μας με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, δίνουμε νόημα και σκοπό στην πορεία μας. Στην πορεία του νέου χρόνου, ας προσευχηθούμε να γίνει λιγότερος ο πόνος, τα δάκρυα, η ανέχεια. Να βρούν εργασία τα νέα παιδιά μας. Ας χαρούν λίγο τα χείλη μας και ας ευφρανθούν οι καρδιές μας.

     Έτη πολλά, ευλογημένα, καλές θάλασσες στους ναυτικούς μας,

Με αγάπη Χριστού

Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

 +  Ὁ Ὕδρας, Σπετσῶν καί Αἰγίνης Ε Φ Ρ Α Ι Μ