ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ

 

                                                                     

ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ  ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ  ΕΓΚYΚΛΙΟΣ 2013


Προς
Τους ευσεβείς πιστούς της Μητροπόλεώς μας.
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Χριστός Ανέστη!


Η Ανάσταση είναι εορτή εορτῶν και πανήγυρις πανηγύρεων, γιατί γιορτάζουμε το αθάνατο και αιώνιο που υπάρχει μέσα στον άνθρωπο. Αυτό που τον καθιστά ξεχωριστόν, εξαίρετον και μοναδικόν μεταξύ όλων των όντων της γης.
Εκείνο με το οποίον ο άνθρωπος είναι συνδεδεμένος με τον αθάνατον Θεόν και γι' αυτό είναι πραγματικά ο βασιλεύς της δημιουργίας μέσα στους απέραντους και ουράνιους κόσμους, με πελώριες και άπειρες προοπτικές, να γίνει Θεός κατά χάριν, να ζήσει στους αιώνας των αιώνων.
Χαίρετε και ειρήνη υμίν είναι οι χαιρετισμοί του Αναστάντος Χριστού, και τούτο γιατί συνετρίβη ο θάνατος∙ που σου θάνατε το νίκος; και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αυτή η δύναμη της αθανασίας και της προοπτικής της αιωνιότητος, θα μας κρατήσει όρθιους και δυνατούς. Ο κόσμος γύρω μας, ο πολιτισμός και η κουλτούρα του, έχει μεταβληθεί σε εργαστήρι του θανάτου.
Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητη σήμερα η πίστη στην αθανασία και στην αιώνια ζωή, δηλαδή στον Αναστάντα Χριστό και το Ευαγγέλιό Του. Ο Θεάνθρωπος Χριστός, ο Αναστάς Κύριος, είναι ο μόνος Νικητής του θανάτου και ο μόνος Σωτήρας από την αμαρτία, σε όλους τους κόσμους, ορατούς και αόρατους. Ανάσταση σημαίνει απελευθέρωση από τον φόβο του θανάτου, θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν. Με την ανάστασή Του ο Θεάνθρωπος, έγχυσε μέσα στην ανθρώπινη φύση τον ορό της αθανασίας και αναγόρευσε τους ανθρώπους αθανάτους.

Ανάσταση∙ εορτή συμφιλιώσεως συγχωρήσωμεν πάντα τη αναστάσει και αλλήλους περιπτυξώμεθα. Ανάσταση∙ σημαίνει καινούργια ζωή, πορεία εν καινότητι ζωής, άλλης βιωτής, της αιωνίου, απαρχή. Ανάσταση∙ χαρά και ειρήνη.

Δεύτε λοιπόν, αδελφοί χριστιανοί, Λάβετε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός και κραυγάσατε από τα βάθη της υπάρξεώς σας Χριστός Ανέστη,

Αληθώς Ανέστη.


Με αναστάσιμες πατρικές ευχές
 

Ο    Μ  Η Τ Ρ  Ο  Π  Ο  Λ  Ι  Τ  Η  Σ

+ Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ε Φ Ρ Α Ι Μ