ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Ο Ι. Ναός του Αγ. Στεφάνου ανήκει στους ναούς με εγκάρσια διάταξη του ιερού. Η θύρα της εισόδου βρίσκεται στην δυτική πλευρά, ενώ η κόγχη της αψίδας του ιερού Βήματος στον ανατολικό τοίχο. Το μοναδικό παράθυρο βρίσκεται στη μεσημβρινή πλευρά του ναού.
Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστα λείψανα τοιχογραφιών, από τα οποία ξεχωρίζει ένας φτερωτός Άγγελος με ενάμισυ πρόσωπο, ντυμένος με στρατιωτικά, με κοντάρι και ασπίδα στα χέρια, ο οποίος μας κυττάζει με τα τρία του μάτια του.
Ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε πρόσφατα στις αρχές περίπου του αιώνα μας. Το ιστορικό της ανακαινίσεως αυτής έχει ως εξής:
Την πρώτη περίπου δεκαετία του αιώνα μας, ο Άγιος Νεκτάριος εργαζόμενος ιδίαις χερσί ανακαίνιζε την παλαιά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, που βρίσκεται στην θέση Ξάντος, βοηθούμενος από μερικούς  Αιγινήτες εργάτες. Κάποια ημέρα έστειλε ο Άγιος κάποιους από αυτούς στην Παλιαχώρα η οποία βρίσκεται απέναντι της Ι. Μονής για να μαζέψουν πώρινους λίθους από τους εκεί ερειπωμένους ναούς, τους οποίους ήθελε να χρησιμοποιήσει για την επέκταση του καθολικού της Μονής το οποίο ήταν μικρών διαστάσεων. Μεταξύ των εργατών αυτών ήταν και ο Αγησίλαος Χατζόπουλος, ο οποίος όταν έφθασε στο λόφο της Παλιαχώρας αναζήτησε τους απαραίτητους λίθους στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Αγίου Στεφάνου που ήταν τότε ερειπωμένος.
Κατά τη συλλογή των λίθων βρήκε ένα ογκώδη πωρόλιθο ο οποίος του φάνηκε αρκετά  καλός. Όταν προσπάθησε να τον σηκώσει, παρέμεινε στη θέση του ακίνητος και έχασε τη φωνή του. Σε αυτήν την κατάσταση
τον βρήκαν οι άλλοι εργάτες, οι οποίοι είχαν διασκορπιστεί στο λόφο, κατά την επιστροφή τους.
Αμέσως έτρεξαν για βοήθεια στο Δεσπότη , όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν τον Άγιο οι συγχρονοί του Αιγινίτες, ο οποίος αφού διάβασε στον Αγησίλαο τη σχετική ευχή τον  θεράπευσε και εξετάζοντας το λίθο βρήκε σε αυτόν τα εγκαίνια του ερειπωμένου ναού. Όμως κανένας δεν ήξερε την ονομασία αυτού του ναού και  έτσι κατέφυγαν για το θέμα αυτό  στο γέροντα εφημέριο του Μεσαγρού τον παπα Συμεών, ο οποίος τους βεβαίωσε ότι στο σημείο αυτό βρισκόταν άλλοτε ο ι.ναός του Αγ. Στεφάνου. Τότε ο Άγιος Νεκτάριος συνέστησε στον Αγησίλαο να κτίση εκ νέου τον ερειπωμένο ναό και όταν αυτό έγινε τοποθέτησε ο ίδιος στην Αγία Τράπεζα τα ευρεθέντα εγκαίνια.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία της ανακαίνισης του Ιερού αυτού ναού. Ο οποίος βρισκόταν τότε ερειπωμένος ενώ σήμερα υπάρχει σε λειτουργική χρήση προς δόξα Θεού, κηρύττει εύγλωττα την ευλάβεια των Αιγινητών και μαρτυρεί την αγάπη του Αγίου Νεκταρίου για τις Εκκλησίες της Παλιαχώρας.