ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΥΔΡΑΣ, ΣΠΕΤΣΩΝ, ΑΙΓΙΝΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΥΔΡΑΣ

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

Ποίημα Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου 

Μουσική σύνθεση Δημητρίου Γαλάνη 

Ψάλλει Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών

Διευθύνει ο Πρωτοψάλτης και Διδάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης Δημήτριος Γαλάνης.

Επιμέλεια της εκδόσεως : Πρωτ. Ακίνδυνος  Γ. Δαρδανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Ύδρας- Πρωθιερέας του Καθεδρικού Ναού.

Παραγωγή : ΔΟΜΗ Ο.Ε.

Copyright : Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 18040 Ύδρα

Χορηγός εκδόσεως : κ. Πολυτίμη Καλφοπούλου, Εις μνήμην του συζύγου της Παν. Καλφοπούλου

Πληροφορίες-Παραγγελίες : Ι.Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Ύδρα 18040, 22980-53524

 

Είναι γεγονός πως η Εκκλησία οικειοποιείται τα στοιχεία του πολιτισμού για να τα εξαγιάσει∙ τα γράμματα, οι τέχνες, το μέλος, ο χρωστήρας, η υμνωδία γίνονται μέσα αναγωγής του ανθρώπου προς το Θεό.

Η εκκλησιαστική μουσική , με τον πλούτο της υμνογραφικής και ποιητικής παραδόσεως της κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των ιερών τεχνών γιαυτό ιδιαίτερα στις ημέρες μας κυκλοφορούν εκατοντάδες CD με εκκλησιαστικούς ύμνους τους οποίους ερμηνεύουν ικανοί διδάσκαλοι της Βυζαντινής μουσικής.

Από καιρού ως Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας μας είχομεν κατά νου την κυκλοφορία ενός CD με ύμνους από την πανηγυρική ακολουθία του πολιούχου της Νήσου μας Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου του οποίου το θρυλλικό συναξάρι συγκλονίζει τις ψυχές των Ορθοδόξων πιστών.

Μας επροτάθη από τον γνωστό εις όλους και καταξιωμένο Μουσικοδιδάσκαλο και πρωτοψάλτη της Ι.Μητροπόλεως των Πατρών κ.Δημήτριο Γαλάνη η εγγραφή και κυκλοφορία του εν λόγω ψηφιακού Δίσκου, και τούτο ουχί τυχαίως, καθότι ο κ.Δ.Γαλάνης πολλάκις με την πολυμελή βυζαντινή χορωδία του έχει λαμπρύνει το ιερόν αναλόγιον εις τας ιεράς πανηγύρεις του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και άλλας λατρευτικάς ευκαιρίας της τοπικής Εκκλησίας.

Τοιουτοτρόπως προσέγγισε και μελέτησε μετεπιστήμης και χάριτος την ιερά ασματική ακολουθία του αγίου, ποίημα του πολυγραφωτάτου αγίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος ως γλυκύτατος κιθαρωδός της Εκκλησίας, ύμνησε τους υπερφυείς μαρτυρικούς αγώνας και με βαθείαν συγκίνησιν έψαλε την άθλησιν του Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου( Απόσπασμα από  τον Πρόλογο της εκδόσεως, του Πρωτ. Ακίνδυνου Γ. Δαρδανού , Γ.Α.Ε. Ι.Μ.Ύδρας)

 

ΥΔΡΑ 2007