ΟΣΙΑ ΘΕΟΠΙΣΤΗ

 

 


Η Οσία Θεοπίστη γεννήθηκε το 829 830 μ.Χ. στην Θεσσαλονίκη. Ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της Οσίας Θεοδώρας. Η μητέρα της καταγόταν από την Αίγινα και προερχόταν από ιερατική οικογένεια.
Η μητέρα της σε ηλικία 6 ετών την αφιερώνει στο στο μονύδριο του ευαγγελιστή Λουκά, που βρισκόταν κοντά στην Κασσανδρεωτική Πύλη, στο οποίο ηγουμένευε η συγγενής της, Αικατερίνη, όπου και γίνεται μοναχή λαμβάνοντας το όνομα Θεοπίστη.
Μετά το θάνατο της Αικατερίνης, η μικρή μονή του ευαγγελιστή Λουκά διαλύθηκε και η νεαρή μοναχή Θεοπίστη εισέρχεται στη μονή του πρωτομάρτυρος Στεφάνου, όπου στο μεταξύ είχε γίνει μοναχή και η μητέρα της Οσία Θεοδώρα. Εκεί μητέρα και κόρη, συναγωνίσθηκαν με θαυμαστό τρόπο στο σκάμμα της μοναχικής ζωής, κατορθώνοντας να νικήσουν, ύστερα από μεγάλους πειρασμούς που περιγράφονται στο βίο τους, το δεσμό της σαρκικής συγγένειας προς χάρη της μοναχικής υπακοής.
Το έτος 868 η Θεοπίστη εξελέγη ηγουμένη της μονής, σε ηλικία 56 ετών, ύστερα από την επίμονη άρνηση της οσίας Θεοδώρας να προβληθεί στο αξίωμα αυτό, έτσι η σαρκική κόρη έγινε πνευματική μητέρα της Θεοδώρας.
Η Θεοπίστη διοίκησε το μοναστήρι με πίστη, αφοσίωση και καρτερία ως την ημέρα του θανάτου της.
Η μνήμη της εορτάζεται, όπως και της μητέρας της, στις 3 Αυγούστου.