No comments yet

Ετήσια Σύναξη Στελεχών Φιλανθρωπικού Έργου

ΔΕ ΛΤΙ Ο Ν ΤΥΠΟ Υ
Την Τρίτη 13ῃ Μαΐου ε.ε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εις τον συνεδριακόν χώρον του μεγάλου και περικαλλούς Ναού Αγίου Νεκταρίου εν Αιγίνη υπό την προεδρείαν του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ Ε Φ Ρ Α Ι Μ η ετήσια σύναξις στελεχών του Φιλανθρωπικού, προνοιακού και κοινωνικού έργου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Μετά την τέλεση της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας εις το καθολικόν της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) –τον Θ. Λόγον κήρυξε ο Αιδεσιμολ. π. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης -ήρχισαν αι εργασίαι της συνάξεως στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και περί τα 300 στελέχη του ενοριακού φιλανθρωπικού έργου.
Την ημερίδα άνοιξε ο Γ.Α.Ε. π. Ακίνδυνος και εν συνεχεία ο Δήμαρχος Αιγίνης κ. Παναγιώτης Κουκούλης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Αιγίνης κ. Δήμητρα Στάθη, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Ευστάθιος Γεώργας, καθώς και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αιγίνης κ. Σώζων Βελιώτης απηύθυναν χαιρετισμόν.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κήρυξε την έναρξη της ημερίδος με σύντομα αλλά εμπνευσμένα θεολογικά σχόλια περί της Ελεημοσύνης. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία με θέμα: «Οργάνωση και μορφές του Φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της ενορίας» υπό του Πανοσ. Αρχιμ π. Χριστοφόρου Καραβία.

Παρέμβαση και επίκαιρο σχολιασμό έκαμε ο Σεβασμιώτατος για τις σύγχρονες δομές του ενοριακού έργου με ιδιαίτερη αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο.
Στήν συνεχεία ανακοινώθηκε ο Γενικός Απολογισμός του όλου φιλανθρωπικού έργου της Ι. Μητροπόλεως (υπό του Αιδεσιμολ. πρωτ. π Ακινδύνου Δαρδανού Γ.Α.Ε. ), ο απολογισμός του Γ.Φ.Τ υπό του Αιδεσιμολ. πρωτ. π. Ιωαννικίου Καλαφάτη ταμίου του Γ.Φ.Τ. Ακολούθησε μερίμνη του Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμφιλοχίου Γελαδάκη προβολή DVD με ποιμαντικά στιγμιότυπα του κοινωνικου έργου της Ι. Μητροπόλεως και της Ενοριών αυτής, και τέλος ο ειδικός απολογισμός των ιδρυμάτων της Μητροπόλεως ως εξής:
· Κατασκηνώσεις Πόρου καί Αιγίνης Φιλοξενούνται περί τους 800 νέους και νέες από ηλικίας 10-18 ετών και Διακονούν περί τα 150 στελέχη, όλοι επιστήμονες και φοιτηταί.
· Πνευματικά κέντρα, Πόρου, Ύδρας, Αιγίνης, Σπετσών, Κρανιδίου καί Ερμιόνης. Όλα λειτουργούν υπό την ευθύνην των Ιερέων Νεότητος και των Ιεροκηρύκων και απασχολούν εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας δημιουργικά και ευχάριστα.
· Στέγη Αγάπης Ερμιόνης, Σπετσών, Ύδρας καί Αιγίνης Ευρίσκουν στέγην, τροφήν και περίθαλψιν άτομα μοναχικά και άπορα. Προσφέρονται ημερησίως περί τας 100 μερίδας φαγητού. Πολλαί δε ενορίες παραθέτουν τις άγιες ημέρες Τράπεζα Αγάπης για ηλικιωμένα άτομα και οικονομικούς μετανάστες.
· Ταμείον Πολυτέκνων Ενδιαφέρεται διά τις πολύτεκνες οικογένειες και επιδοτείται κάθε τρίτο παιδί με εφ’ άπαξ βοήθημα 450 Ευρώ. Κατά το παρελθόν έτος 2007 επιχορηγήθηκαν 33 οικογένειες οι οποίες απέκτησαν τρίτον τέκνον. Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ι. Συνόδου για το γ΄ παιδί της Θράκης 4.320 €
· Προσκύνημα Παναγία Μυρτιδιώτισσα Καλύπτει τα προγράμματα νεότητος της Νήσου Αιγίνης.
Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης.
Σπουδαίο και λίαν σημαντικόν έργον προσφέρουν τα δύο Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης, μοναδικά στον Ελληνικό χώρο υπό την εποπτείαν και ευθύνην της Εκκλησίας. Αποτελούν την Ναυαρχίδα του προνοιακού έργου της Ι. Μητροπόλεως. Εν Ύδρα στο Νοσοκομείο Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» λειτουργούν τα εξής τμήματα: Ακτινοδιαγνωστικό, Υπερήχων, Μικροβιολογικόν, Παθολογικό, Καρδιολογικόν, Μαιευτικόν, Χειρουργικόν, Εξωτ. Ιατρεία άριστα εξοπλισμένα μέ ιατρικά μηχανήματα. Εν Αιγίνη στο Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» λειτουργούν το παθολογικό τμήμα με δύναμη 28 κλινών και ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με τα τελειότερα και σύγχρονα μηχανήματα. (Υπέρηχοι σώματος, Τriplex Αγγείων, Μαστογραφίας, Μέτρηση οστικής πυκνότητος). Ενοσηλεύθησαν 453 ασθενείς και από τα εργαστήρια εξετάσθησαν 100.000 περίπου ασθενείς. Ιδιαιτέρα Μέριμνα καταβάλλεται διά την ευαισθητοποίησιν εις το θέμα της Αιμοδοσίας. Ήδη εις την ενορίαν Κοιλάδος επραγματο-ποιήθη Αιμοληψία που απέδωσε 90 φιάλες αίμα.
· Ίδρυμα Διακονίας Νεότητος Καλύπτει όλας τας ανάγκας των προγραμμάτων Νεότητος και συμπαρίσταται σε απόρους μαθητές, φοιτητές και υποψηφίους κληρικούς, σε συλλόγους μαθητών.
· Το Γ.Φ.Τ και Ε.Φ.Τ Συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντας, απόρους, ασθενείς κ.λπ. Πέραν τούτου ανεφέρθη ο Σεβ. Μητροπολίτης και εις το λοιπό πνευματικό-ποιμαντικό έργον της Ιεράς Μητροπόλεως. Λειτουργούν με επιτυχία Σχολές Γονέων εν Ύδρα, εν Ερμιόνη εν Αιγίνη και Πόρω, μηνιαία σύναξις στελεχών νεανικού έργου εν Αιγίνη, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, μέριμνα δι’ υποψηφίους κληρικούς κ.λ.π
Δι’ όλα τά ως άνω κατά το έτος 2007 ο οικονομικός απολογισμός έχει ως ακολούθως:
Έσοδα: 2. 488.843,91 €
Έξοδα: 2. 299. 516,78 €
Υπόλοιπον: 189. 327,13 €
Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος συνοψίζοντας επιγραματικά την σπουδαιότητα των έργων της φιλανθρωπίας και της αγάπης, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλα τα μέλη και ευχήθηκε καλή συνέχεια. Τέλος εις την τράπεζαν της Ι. Μονής παρετέθη πλούσιον γεύμα προς τιμήν απάντων των συνεργατών Προέδρων Ε.Φ.Τ και μελών, προσφορά της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ