No comments yet

Το Γ’ Ιερατικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως εις την Αίγινα

ΑΙΓΙΝΑ 015

Με μεγάλη επιτυχία συγκλήθηκε στις 9 & 10 Σεπτεμβρίου ε.έ. το Γ΄ Ιερατικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεώς μας, με γενικόν θέμα:

«Η αποστολή του ιερέως στον σύγχρονο κόσμο».

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου εις τον συνεδριακό χώρο της Ι. Μονής του Αγ. Νεκταρίου Αιγίνης με την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποστολή του ιερέως στην ταραχώδη εποχή μας. Τόνισε την δυσκολία εις την άσκησιν της ιερατικής διακονίας και απήντησε εις το γνωστό ερώτημα: «Τι κάνει η Εκκλησία σήμερα;»

Η Εκκλησία, υπογράμμισε, δεν κάνει μόνο κοινωνικά έργα (δηλ. μόνο το «φαίνεσθαι»), τελεί πρωτίστως την Θ. Λειτουργία και ερμηνεύει την Αγία Γραφή. Σήμερα τόνισε έχουμε ανάγκη εκκλησιολογικής κατήχησης.

Και αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, εν συνεχεία ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσιμολ. πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός ανέπτυξε το θέμα:

«Ανακοινώσεις και συζητήσεις γύρω από Διοικητικά, Οικονομικά και άλλα θέματα πρακτικού ενδιαφέροντος».

Ακολούθησε συζήτηση, δείπνο και απόδειπνο.

Την επομένη 10ην Σεπτεμβρίου ε.έ. ετελέσθη εις το Καθολικόν της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, με την συμμετοχή των Γ.Α.Ε, Γ.Α. Ἐπόπτου Αιγίνης και των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ι. Μητροπόλεως.

Μετά την παράθεση του πρωϊνού, ήρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου με την εισήγηση του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ιωάννου Σκιαδαρέση, Επικούρου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πρότυπα Ιερατικής Διακονίας εις την Αποκάλυψη του Ιωάννου».

Ο εν λόγω ομιλητής, παρουσίασε τα πρότυπα που αντιπροσωπεύονται στις 7 εκκλησιαστικές κοινότητες: (Εκκλησίες Εφέσου, Σμύρνης, Περγάμου, Θυατείρων, Σάρδεων, Φιλαδελφείας και Λαοδικείας). Έκαμε μια γενική εκτίμηση των μοντέλων διακονίας και εκκλησιαστικής ζωής που αντικατοπτρίζονται στις 7 Επιστολές της Αποκάλυψης και παρουσίασε τους 24 πρεσβυτέρους και το έργο τους ως πρότυπα ιερατικής διακονίας. Τέλος μίλησε για το πορτρέτο της μορφής και της ιερατικής διακονίας του Ιωάννη ως υψιπέτη Θεολόγου και Διδασκάλου της χάρης και της μετανοίας και ταυτόχρονα εμπνευστού αγωνιστικού φρονήματος.

Ακολούθησε συζήτηση και διάλειμμα και κατόπιν ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Βασίλειος Θερμός, παιδοψυχίατρος και επίκουρος καθηγητής της Α.Ε.Α.Α., παρουσίασε το θέμα: «Για την Ιερωσύνη και την Εκκλησία του Αύριο». Ο εν λόγω διακεκριμένος κληρικός, ανέπτυξε τις προδιαγραφές των κληρικών και του εκκλησιαστικού οργανισμού (πρόσωπο – θεσμός). Ο εκκλησιαστικός θεσμός αποκαλύπτει την βασιλεία του Θεού…

Τόνισε επτά πτυχές για την ιερωσύνη του μέλλοντος ( μετα-νεωτερική εποχή). Έδωσε έμφαση στη λατρεία, με κυρίαρχο τον λειτουργικό λόγο, ο οποίος βρίσκεται «υπό διωγμόν».Μεταξύ άλλων είπε: «Μπροστάρης της αποκαλύψεως του λειτουργικού λόγου είναι ο κληρικός του μέλλοντος. Ο καλός Ιερέας του μέλλοντος είναι αυτός που θα χαίρεται με την διαφορετικότητα των άλλων, που θα βιώνει το πλήρωμα της πατρότητος, που θα αγωνίζεται να γίνει Οικουμενικός άνθρωπος, που θα προσεύχεται υπέρ των πάντων, που θα αγωνίζεται, ο μεν έγγαμος να έχει υψηλά τον γάμον του (υψίστης ποιότητος), ο δε άγαμος να βιώνει τον μανικό έρωτα με τον Θεό δηλ. ερωτική σχέση με το πρόσωπο του Χριστού».

Ακολούθησε συζήτησις και ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τις εργασίες του Ιερατικού Συνεδρίου εκφράζοντας ευχαριστίες εις τους εισηγητάς και υπογραμμίζοντας ότι ο εφησυχασμός σε τέτοιες δύσκολες ώρες είναι ό,τι χειρότερον. Όλοι προβληματιζόμαστε, κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με σύνεση και ψυχραιμία να προβούμε σε νέα «περπατησιά» όπου χρειάζεται και να μην εθελοτυφλούμε μπροστά στα σύγχρονα ποιμαντικά προβλήματα.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος διένειμε εις τούς πατέρας βιβλία και η Ι. Μονή του Αγ. Νεκταρίου παρέθεσε εις τους Πανοσ. Αἰδεσ. κ΄ Ιερολ. συνέδρους γεύμα στην περιοχή του Μαραθώνος Αιγίνης.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΙΓΙΝΑ 003 ΑΙΓΙΝΑ 006

ΑΙΓΙΝΑ 007 ΑΙΓΙΝΑ 021 

ΑΙΓΙΝΑ 025 ΑΙΓΙΝΑ 023

ΑΙΓΙΝΑ 015