No comments yet

Συναυλία του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος  η συναυλία που διοργάνωσε ο   « Συλλόγου Φίλων Ιεραποστολής Ορθοδόξου Εκκλησία της Κορέας»  υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας.
Η συναυλία που είχε τίτλο “…Διαδρομές και δρομολόγια, ταξιδίου μουσικού…”  πραγματοποιήθηκε στην  κατάμεστη  αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας με την ορχήστρα του  Αιγινήτη  Νίκου Χαλδαιάκη.
Ακούστηκαν τραγούδια από τα νησιά του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, των Δωδεκανήσων, της Αίγινας και ρεμπέτικα των αρχών του 20ου αιώνα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας κ. Νεκτάριος Λαβούτας, ευχαριστώντας τις αρχές του νησιού και τον κόσμο για την πολύτιμη συμμετοχή τους στη προσπάθεια αυτή, μεταφέροντας επίσης  τους χαιρετισμούς του προέδρου του «Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής κ. Ιωάννου Λάππα.  Ευχαρίστησε και εκείνους που εις γνώση τους ότι δεν θα μπορούσαν να έλθουν λόγω εργασίας, ασθένειας, ηλικίας και άλλους λόγους, όμως είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για να ενισχύσουν την ιεραποστολή της Κορέας. Τιμητική για όλους μας η παρουσία της «Σύγχρονης Διακόνισσας» κυρίας  Αθανασίας Κοντογιαννακοπούλου  η οποία τα τελευταία δέκα χρόνια  υπηρετεί την Ιεραποστολή της Κορέας, έχει υπό την ευθύνη της το κατηχητικό και κατασκηνωτικό έργο και ιδιαιτέρως το English Summer Camp του οποίου είναι διευθύντρια. Επίσης έχει διδάξει στο Hankuk University. Στο σύντομο χαιρετισμό συμπλήρωσε, η κ. Κοντογιαννακοπούλου, ότι στην ιεραποστολή, όλοι κάνουν όλες τις δουλειές ανεξαρτήτως θέσεως, όπως καθάρισμα , πλύσιμο, μαγείρεμα . Αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που επιτελείται   στην Ι.Μ. Κορέας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο και τους συνεργάτες του.
Μία  ευχάριστη έκπληξη περίμενε το κοινό, χάρη στη   διαδικτυακή σύνδεση μέσω του προγράμματος Skype και τη βοήθεια του Aegina Portal. O Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος ενεφανίσθη στη μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί για το σκοπό αυτό, σε πραγματικό χρόνο και απάντησε σε ερωτήσεις του γραμματέα του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας κ. Νεκτάριου Λαβούτα. Είπε χαρακτηριστικά «….Με μεγάλη χαρά και ειλικρινή συγκίνηση επικοινωνώ απόψε από τη μακρινή Κορέα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την αρωγή του Aegina Portal με όλους εσάς τους λίαν αγαπητούς μου συμπατριώτες και φίλους. Πιστέψετε με ότι δε βρίσκω  κατάλληλα λόγια για να εκφράσω την βαθύτατη ευγνωμοσύνη που νιώθω για όλα όσα εσείς κάνετε στο νησί μας, για μας εδώ στην Κορέα. Γι΄αυτό, το ελάχιστο που θα μπορούσα να πω είναι ένα μεγάλο εκ βαθέων ευχαριστώ προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη σας κ. Εφραίμ και όλα τα μέλη του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορας για τους κόπους και τις μεγάλες θυσίες που κάνετε  εκ των μετόπισθεν για να βοηθήσετε όσους εργάζονται στη πρώτη γραμμή. Ως γνωστόν σε οποιαδήποτε μάχη και προσπάθεια  αυτοί που εργάζονται στην πρώτη γραμμή δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την βοήθεια εκ των μετόπισθεν. Για  το  λόγο αυτό θεωρώ εξαιρετικά  πολύτιμη την προσφορά σας, για την οποία εύχομαι ο Θεός να σας χαρίζει πλούσιες τις ευλογίες Του.
Οι ευχαριστίες μου στη συνέχεια επεκτείνονται στον αξιότιμο κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. Αίγινας για την βοήθειά τους, αλλά και όλων εσάς που με την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση ενισχύετε σημαντικά τις προσπάθειες μας στη διάδοση της Ορθόδοξης μαρτυρίας, στη χώρα της «Πρωινής Γαλήνης»….
Τέλος θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες όλων των μελών της εκκλησίας μας προς τον αγαπητό συμπατριώτη μας Νίκο Χαλδαιάκη και τους εκλεκτούς καλλιτέχνες συνεργάτες του για την πρόθυμη συμμετοχή τους στη μουσική εκδήλωση. Και πάλι ολόθερμα ευχαριστώ όλους σας και σας αγκαλιάζω με τη σκέψη και την καρδιά μου. Καλή επιτυχία στην εκδήλωση και να είστε όλοι πάντα καλά. Ευχαριστώ πολύ….»            
Η βραδιά κύλησε με συντροφιά το πανέμορφο φεγγάρι και τα νοσταλγικά τραγούδια των καλλιτεχνών σε μια νυκτερινή πλοήγηση γεμάτη Αιγαίο,  παράλια της Μ. Ασίας και αναμνήσεις για το χθες. Ο Νίκος Χαλδαιάκης σαν καλός μουσικός καπετάνιος, κατάφερε με το άριστο πλήρωμά του, να μας ταξιδέψει, σ’ ένα ταξίδι γεμάτο ελπίδα για το αύριο σ’ένα απάνεμο λιμάνι με την ονομασία το «Τζιβαέρι». Ο κόσμος συγκινημένος, ενθουσιασμένος αποθέωσε τους καλλιτέχνες και με τον δικό του τρόπο ευχαρίστησε τον Ν. Χαλδαιάκη και την ορχήστρα του γι αυτό το πανέμορφο μουσικό ταξίδι.
Μετά το πέρας της συναυλίας στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Αίγινας, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και τον Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας για την όμορφη μουσική βραδιά με την ελπίδα να έχουμε συχνά παρόμοιες ποιοτικές εκδηλώσεις.
Στη συναυλία δεν κατέστη δυνατόν να παρευρίσκεται ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. ΕΦΡΑΙΜ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. 
Κλείνοντας τη συναυλία τον λόγο έλαβε,  ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Ύδρας, Αρχιερατικός Επίτροπος  Πρωτοπρ. π. Νικόλαος Γαρυφάλλου, ο οποίος ευχαρίστησε και αυτός, όλους εκείνους που συνέβαλαν σε αυτή την εκδήλωση και μετέφερε επίσης τις ευχές και  τις ευχαριστίες του Ποιμενάρχου μας.
Έλαβαν μέρος με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες : Παρασκευή Βουτσελά/τραγούδι, Σωτήρης Μαργώνης/βιολί, Νικόλαος Μέρμηγκας/λαούτο στεριανό, λαούτο πολίτικο, Θοδωρής Μέρμηγκας/τραγούδι, κιθάρα, Νίκος Χαλδαιάκης/τραγούδι, μουσική επιμέλεια. 
Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ της Ιεραποστολής Κορέας.
 Στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.aeginaportal.gr μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα μεγάλο μέρος της συναυλίας.
Νεκτάριος Λαβούτας