No comments yet

Ιερά Πανήγυρις Τριὠν Σπετσιωτών Νεομαρτύρων

Εορτάσαμε και φέτος στις Σπέτσες την εορτή των “ευκλεών γόνων” του νησιού μας, των “Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων”, που βρήκαν βίαιο θάνατο, τον δεύτερο χρόνο της Επανάστασης και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου 1822 στη Χίο, δίνοντας την μαρτυρία τους για “του Χριστού την Πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία”. Εικοσάχρονα φτωχά παιδιά τα δύο αδέλφια, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης Γκίνης, ανίψια του Νικολάου Πετρούτση, καπετάνιου και ιδιοκτήτη του μικρού καϊκιού με το οποίο εμπορευόντουσαν στα γύρω λιμάνια, ναυάγησαν κατά την γραπτή παράδοση στον Τσεσμέ, κατά την προφορική στην Χίο, μετά από την προδοσία κάποιων “χριστιανών”. Κλείστηκαν στις φυλακές του κάστρου της Χίου, όπου ήταν ήδη φυλακισμένοι οι πρόκριτοι και ο μητροπολίτης της Χίου Πλάτων. Μετά από λίγες ημέρες και επειδή δεν δέχτηκαν να αποκαλύψουν σχέδια του Σπετσιώτικου επαναστατικού στόλου, ούτε να αρνηθούν την πίστη τους στο Χριστό ή την Ορθόδοξη παράδοση με την οποία είχαν γαλουχηθεί,αποκεφαλίστηκαν στην πλατεία της Χίου, ο Νικόλαος στο τέλος Ιανουαρίου και τα δύο ανίψια του στις 3 Φεβρουαρίου 1822.
Στον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε στον ομώνυμο των Μαρτύρων ναό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. ΕΦΡΑΙΜ, ο οποίος υποδέχτηκε στην αρχή του εσπερινού μαζί με τους ιερείς του νησιού και τον διάκονο, το άγιο λείψανο του εκ Φλωρίνης Νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου, που ο Μητροπολίτης Φλωρίνης δια του πρωτοσυγγέλου του π. Ιουστίνου έστειλε ως ευλογία για την εορτή των Σπετσιωτών Νεομαρτύρων. Ο π. Ιουστίνος στο κήρυγμά του, είπε ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς που ο Κύριος μας χάρισε τον αιώνιο θησαυρό των αγίων. Τόσο στις Σπέτσες τους τρεις νεομάρτυρες, όσο και σ’ αυτούς τον άγιο νεομάρτυρα Αγαθάγγελο. Είπε επίσης για τις πολύ δύσκολες συνθήκες της σκλαβιάς που υπήρχαν στην Μακεδονία την εποχή εκείνη. Στη συνέχεια μίλησε για την ζωή του αγίου Αγαθάγγελου.
Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Μητροπόλεώς μας π. Ακίνδυνο, τον πρωτοσύγγελο της μητροπόλεως Φλωρίνης, τους ιερείς του νησιού, τους εκ Κρανιδίου αρχιμανδίτες και τον διάκονο της μητροπόλεώς μας π. Θεόδωρο Θεοδοσίου, τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον ναό των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, τον οποίον ο ιεροκήρυξ της Μητροπόλεώς μας, προϊστάμενος του ναού και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου αυτού, αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Νανακούδης, είχε στολίσει, ευπρεπίσει και κατακοσμίσει με  νέες τοιχογραφίες κυρίως νεομαρτύρων αγίων της Εκκλησίας μας. Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή του κηρύγματός  του είπε,  ότι την ώρα της Θ. Λειτουργίας είναι παρούσα η Αγία Τριάδα και όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας και η μη συμμετοχή κάποιου στη Θ. Λειτουργία είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει στον εαυτό του. Οι άγιοι ακούνε τα αιτήματα των πιστών και αμέσως απαντούν. Αν δεν παίρνουμε τότε, ή δεν έχουμε πίστη, ή δεν είναι προς το συμφέρον μας εκείνο που ζητάμε. Η μνήμη των αγίων, κάνει να γίνεται πιο βαθιά η πίστη μας. Το 1822 που μαρτύρησαν οι Σπετσιώτες νεομάρτυρες ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για την επανάσταση και τότε οι άγιοι πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας. Όσοι ζητάνε από την εκκλησία σήμερα ψωμί πρέπει να ξέρουν ότι η εκκλησία εκτός απ αυτό, μπορεί να δώσει  κάτι πολύ περισσότερο, κάτι που δεν μπορούν να το δώσουν άλλοι. Μπορεί να δώσει το “ποτήριον του ψυχρού ύδατος”, που οι συναλλασσόμενοι εκτός εκκλησίας θεσμοί δεν μπορούν να δώσουν. Ο Σεβασμιώτατος τέλειωσε το κήρυγμά του με τα λόγια που ο νεομάρτυρας Νικόλαος τέλειωσε τη ζωή του. “Δεν θα κάνω εγώ τώρα νεό κόσμο”, τονίζοντας ότι κανείς “νέος κόσμος” δεν είναι σε θέση να δώσει στον άνθρωπο την ευτυχία και τη σωτηρία του.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Καποδιστριακή αίθουσα ο πρωτοσύγγελος της ιεράς μητροπόλεως Φλωρίνης π. Ιουστίνος μίλησε επίκαιρα και πρόβαλε ντοκιμαντέρ για τα μνημεία της Φλώρινας και της Ελληνικότατης σε πολιτισμό και παράδοση πόλεως του Μοναστηρίου”.