No comments yet

Σύναξη Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου εις την Ι. Μονή Αγ. Νεκταρίου Αιγίνης

Την Τρίτην 15η Μαΐου ε.ε πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εις τον συνεδριακόν χώρον του μεγάλου και περικαλλούς Ναού Αγίου Νεκταρίου εν Αιγίνη υπό την προεδρίαν του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ε Φ Ρ Α Ι Μ η ετήσια σύναξις στελεχών του Φιλανθρωπικού, προνοιακού και κοινωνικου έργου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

ag_nek_02 Μετά την τέλεση της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας εις το καθολικόν της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) – τον Θ. Λόγον κήρυξε ο Πρωτ. π. Ιωάννης Βλάχος- ήρχισαν αι εργασίαι της συνάξεως στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και περί τα 200 στελέχη του ενοριακου φιλανθρωπικού έργου.

ag_nek_03 Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κήρυξε την έναρξη της ημερίδος και εν συνεχεία ο Αντιδήμαρχος Αιγίνης κ. Νεκτάριος Κουκούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ύδρας, μέλος του Δ.Σ του Γ.Φ.Τ και τ. Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως κ. Ευστάθιος Γεώργας, καθώς και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αιγίνης κ. Σώζων Βελιώτης απηύθυναν χαιρετισμόν. Ακολούθησε η εμπνευσμένη κεντρική ομιλία του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Πάνω από όλους και από όλα είναι ο Χριστός. Η Εκκλησία δεν μπαίνει ποτέ υπό κηδεμονία…. Ο επίσκοπος στέκεται εις τύπον και τόπον Χριστού, πηδαλιουχεί το σκάφος της τοπικής Εκκλησίας «Ο Θεός αγάπη εστί». Δεν έχει άλλο όνομα. Όσοι τον αγάπησαν έζησαν την φιλοπτωχία. Ένα κομμάτι του λαού τώρα μέσα στην κρίση που βιώνουμε προσφέρει από το υστέρημά του. Γινόμαστε ζητιάνοι για τους αναξιοπαθούντες. Τιμή καί Δόξα! Σήμερα ζητάμε να βρούμε «άνθρωπο» σαν τον Διογένη. Άνθρωπο ανιδιοτελή, της προσφοράς, της εντιμότητος της αυτοθυσίας…»

Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν οι απολογισμοί και οι προοπτικές του προνοιακού έργου των Ἀρχιερατικών περιφερειών από τους υπευθύνους κληρικούς. (Απολογισμός των Ε.Φ.Τ, με αναφορά κυρίως σε συγκεκριμένες δράσεις και όχι μόνο σε νούμερα, όπως Τράπεζα τροφίμων, Τράπεζα αίματος, Κέντρα Νεότητος, Σχολές Γονέων κ.λπ.)

Κατόπιν ανακοινώθηκε ο Απολογισμός του Γ.Φ.Τ και των Ευαγών Ιδρυμάτων με ανάλογο σχολιασμό από τον Σεβασμιώτατο για κάθε περίπτωση. Έγινε ειδική μνεία για το «Λεούσειο», το εν Αιγίνη ίδρυμα των χρονίως πασχόντων για όλο τον Αργοσαρωνικό. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στην «οδύσσεια» για την έκδοση των σχετικών αδειών για την ανακαίνιση-αναδιαρρύθμιση του κτιριακού συγκροτήματος του Λεουσείου.

Τέλος ο ειδικός απολογισμός των ιδρυμάτων της Μητροπόλεως έχει ως εξής:

Κατασκηνώσεις Πόρου και Αιγίνης Φιλοξενούνται περί τους 800 νέους και νέες από ηλικίας 10-18 ετών και Διακονούν περί τα 150 στελέχη, όλοι επιστήμονες και φοιτηταί.

Πνευματικά κέντρα, Ύδρας, Σπετσών, Κρανιδίου, Ερμιόνης, Πόρου καί Αιγίνης. Όλα λειτουργούν υπό την ευθύνην των Ιερέων Νεότητος και των Ιεροκηρύκων και απασχολούν εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας δημιουργικά και ευχάριστα.

Στέγη Αγάπης Ερμιόνης, Σπετσών, Ύδρας καί Αιγίνης Ευρίσκουν στέγην, τροφήν και περίθαλψιν άτομα μοναχικά και άπορα. Προσφέρονται ημερησίως περί τας 100 μερίδας φαγητού. Πολλαί δε ενορίες παραθέτουν τις άγιες ημέρες Τράπεζα Αγάπης για ηλικιωμένα άτομα και οικονομικούς μετανάστες. Ωσαύτως εις την στέγην αγάπης Ερμιόνης προσεφέρθησαν το 2011 350 μερίδες φαγητό σε συντοπίτες και αλλοδαπούς.

Ταμείον Πολυτέκνων Ενδιαφέρεται δια τις πολύτεκνες οικογένειες και επιδοτείται κάθε τρίτο παιδί με εφ’ άπαξ βοήθημα 400 Ευρώ. Κατά το παρελθόν έτος 2011 επιχορηγήθηκαν 39 οικογένειες ( 11.550 Ευρώ) οι οποίες απέκτησαν τρίτον τέκνον. Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ι. Συνόδου για το γ΄παιδί της Θράκης 4.320 €

Προσκύνημα Παναγία Μυρτιδιώτισσα Καλύπτει τα προγράμματα νεότητος της Νήσου Αιγίνης.

Χρηματικά Βραβεία μαθητών. Η Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου και ο Ι. Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου κατ’ έτος χορηγούν χρηματικά ποσά ( έκαστος 1.000 ευρώ) ες τους αριστούχους μαθητάς της Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου ως και εις τους εισαχθέντας εις τα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι

Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης.

Σπουδαίο και λίαν σημαντικόν έργον προσφέρουν τα δύο Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης, μοναδικά στον ελληνικό χώρο υπό την εποπτείαν και ευθύνην της Εκκλησίας. Αποτελούν την Ναυαρχίδα του προνοιακού έργου της Ι. Μητροπόλεως.

Εν Ύδρα στο Νοσοκομείο Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» λειτουργούν τα εξής τμήματα: Ακτινοδιαγνωστικόν, Υπερήχων, Μικροβιολογικόν, Παθολογικόν, Καρδιολογικόν, Μαιευτικόν, Χειρουργικόν, Παιδιατρικόν με μόνιμον παιδίατρον, Γυναικολογικόν. Εξωτερικά Ιατρεία άριστα εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα. Ενοσηλεύθησαν το 2011 25 ασθενείς και εξετάσθησαν 12.738.

Εν Αιγίνη στο Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» λειτουργούν το παθολογικό τμήμα με δύναμη 28 κλινών και ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με τα τελειότερα και σύγχρονα μηχανήματα. (Υπέρηχοι σώματος, Τriplex Αγγείων, Μαστογραφίας, Μέτρηση οστικής πυκνότητος). Λειτουργεί σύγχρονος Αξονικός Τομογράφος. Ενοσηλεύθησαν 551 ασθενείς και από τα εργαστήρια εξετάσθησαν 17.595 ασθενείς.

Στα διάφορα τμήματα παρουσιάστηκε η εξής κίνησις: 1) Ακτινολογικό: 6481. 2) Υπερήχων: 3085. 3) Μαστογράφος: 334. 4) Οστεοπυκνόμετρο: 513. 5) Ουρολογικό: 265. 6) Ορθοπεδικό: 223. 7) Ω.Ρ.Λ: 141. 8) Χειρουργικό: 62. 9)Αξονικός Τομογράφος: 242. 10) Μικροβιολογικό: 98.636 αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

Ιδιαιτέρα μέριμνα καταβάλλεται διά την ευαισθητοποίησιν εις το θέμα της Αιμοδοσίας. Ήδη εις την ενορίαν Κοιλάδος επραγματοποιήθη Αιμοληψία που απέδωσε 100 φιάλες αίματος.

Ίδρυμα Διακονίας Νεότητος Καλύπτει όλας τας ανάγκας των προγραμμάτων Νεότητος και συμπαρίσταται σε απόρους μαθητές, φοιτητές και υποψηφίους κληρικούς, σε συλλόγους μαθητων κ.α.

Το Γ.Φ.Τ και Ε.Φ.Τ Συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντας, απόρους, ασθενείς κ.λ.π.. Πέραν τούτου ανεφέρθη ο Σεβ. Μητροπολίτης και εις το λοιπό πνευματικόν-ποιμαντικό έργον της Ιεράς Μητροπόλεως. Λειτουργούν με επιτυχία Σχολές Γονέων εν Σπέτσαις, εν Ερμιόνη, εν Πόρω, και Αιγίνη, μηνιαία σύναξις στελεχών νεανικού έργου εν Αιγίνη, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, μέριμνα δι’ υποψηφίους κληρικούς, και εν Ύδρᾳ, εργαστήριον πληροφορικής με μαθητές όλων των ηλικιών. Μαθητική χορωδία εν Αιγίνη.

Δι’ όλα τα ως άνω κατά το έτος 2011 ο οικονομικός απολογισμός έχει ως ακολούθως:

Έσοδα: 3.893.944,30 €

Έξοδα: 2.838.140,66 €

Υπόλοιπον: 1.055.803,64 €

Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος και αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε όλα τα μέλη ευχήθηκε καλή συνέχεια, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην προσπάθεια τόσον για το πλησίασμα των νέων όσον και στην ενοριακή οργάνωση, ώστε αυτή να είναι συμμετοχική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έρχονται.

Ακολούθησε Αρχιερατικό τρισάγιο εις τον τάφο του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ, θεμελιωτού του όλου κοινωνικού έργου της Ι. Μητροπόλεως.

Τέλος εις την τράπεζαν της Ι. Μονής παρετέθη γεύμα προς τιμήν απάντων των συνεργατών Προέδρων Ε.Φ.Τ και μελών, προσφορά της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου και διενεμήθη από τον Σεβασμιώτατο, ως αναμνηστικό, επίκαιρο βιβλίο.