No comments yet

Χοροστασίες Σεβασμιωτάτου στην Ερμιονίδα την Κυριακή της Ορθοδοξίας & την εορτή του Ευαγγελισμού

Στην επαρχία της Ερμιονίδος παρίστατο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εφραίμ κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας  24 Μαρτίου 2013 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμός της Θεοτόκου  στην Κοιλάδα.  Προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγο αναφερόμενος στη θεολογική σημασία των ιερών εικόνων.   Στο τέλος της Θειας Λειτουργίας σχηματίστηκε  λιτανευτική πομπή εντός του ιερού ναού, προπορευόμενων  παιδιών με λαμπάδες και κρατώντας ιερές εικόνες στα χέρια τους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θέλοντας να τιμήσει την ενορία της Κοιλάδας έδωσε το οφφίκιο  του πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του ιερού ναού π. Θεμιστοκλή  Στ. Μπάζο. Μετά το πέρας της Θειας Λειτουργίας οι κυρίες της ενορίας προσέφερες πλούσιο πρωινό στον  Σεβασμιώτατο  στην Αίθουσα Νεότητας της ενορίας .
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τη συμμετοχή  πλήθους πιστών ετελέσθη η Πανήγυρις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναού του Πορτοχελίου την 24η και 25η Μαρτίου 2013.
Την παραμονή της Εορτής, νωρίς το απόγευμα , τελέστηκε  αγιασμός μετά του μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Κατά τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εφραίμ πλαισιούμενος υπό απάντων των εφημερίων της αρχιερατικής επιτροπείας Κρανιδίου. Στον εμπνευσμένο λόγο του αναφέρθηκε στη σημασία της διπλής εορτής τονίζοντας ότι η Θεοτόκος έφερε με τον Ευαγγελισμό της την χαρά στον κόσμο, την ελπίδα και την ευλογία και με τη δύναμη Της οι σκλαβωμένη Έλληνες άρχισαν τον απελευθερωτικό τους αγώνα εναντίον του Τουρκικού ζυγού. Αναφέρθηκε επίσης στην αδούλωτη  ελληνική ψυχή η οποία σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μεγαλουργεί , διαπνεόμενη από τη δύναμη της πίστης στο Θεό και την ψυχική και σωματική ελευθερία. Ο νέος προϊστάμενος του Ναού παν. αρχιμ. π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, ευχαριστώντας τον και εκφράζοντας την μεγάλη χαρά του για την παρουσία του στην ενοριακή Πανήγυρι. Επηκολούθησε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος στους κεντρικούς δρόμους του Πορτοχελίου στην οποία συμμετείχαν οι τοπικές αρχές και των πιστών από διάφορες περιοχές της Ερμιονίδος.
Της Πανηγυρικής θείας Λειτουργίας της κυριωνύμου ημέρας, προεξήρχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επόπτης Αιγίνης παν. αρχιμ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, όστις και εκήρυξε εμνευσμένα τον θείον λόγον , με συλλειτουργούς τον παν. αρχιμ. π. Σάββα Ζέρβα εφημέριο του Αγίου Νικολάου Αιγίνης  και τον προϊστάμενο της ενορίας. 
Το εσπέρας της Εορτής ετελέσθη ο μεθέορτος Εσπερινός προεξάρχοντος που αιδεσ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεμιστοκλέους Μπάζου. Τον θείον λόγον εκήρυξε ο π. Χριστοφόρος Καραβίας , εφημέριος Τ.Προδρόμου Κρανιδίου.
Στην Πανήγυρη έψαλλε ο ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Ζώνης Νέας Τύρινθας κ. Χρήστος Πιπέρος. 
Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Θερμησίας , ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας το πρωί της Εορτής του Ευαγγελισμού μετά του Προϊσταμένου του Ναού παν. αρχιμ. π. Δαβίδ Παλούκα και του διακόνου π. Πολυχρόνη. Στην ομιλία του εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται κατ΄ αυτήν την επίσημον ημέραν κοντά στους πιστούς αυτής της ενορίας και ανέλυσε θεολογικώς τη σημασία της Δεσποτικοθεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού η οποία είναι το κέντρο της πίστεώς μας και από αυτήν εξαρτώνται όλες οι άλλες εορτές του ετησίου εορτολογικού κύκλου. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας προεξήρχε της πανηγυρικής δοξολογίας επί τη εθνική Εορτή,  παρόντος και του Προέδρου του τοπικού δημοτικού Συμβουλίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε  εμπνευσμένα ο διευθυντης του Δημοτικού Σχολείου Θερμησίας κ. Θεοδόσιος Καραμάνος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο «ηρώον» η μαθητική παρέλαση και εορταστική εκδήλωση του σχολείου και του χορευτικού τμήματος του χωριού. Στην πανήγυρη έψαλε ο πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Δασκαλοθανάσης.
Είθε η Χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ευαγγελιστρίας να σκεπάζει όλα τα πιστά τέκνα της πατρίδος μας!  Έτη Πολλά και Ευλογημένα !