No comments yet

Δελτίο Τύπου


Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου, στη γενέτειρά του  την Αίγινα & στο «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός» στην Αθήνα.
Γράφει: Ο Νεκτάριος Λαβούτας
Την Παρασκευή 14η Φεβρουαρίου 2014 στο κινημ/θέατρο «Τιτίνα» στην Αίγινα, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ και προέδρου του «Συλλόγου Φίλων Ιεραποστολής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κορέας» πραγματοποιήθει ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας & Εξάρχου Ιαπωνίας κ. Αμβροσίου. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας κ. Νεκτάριος Λαβούτας, ο οποίος καλωσόρισε τους Σεβ. Μητροπολίτες, τον κλήρο, τις αρχές του νησιού, τους πιστούς που κατέκλισαν από νωρίς το χώρο.
Ακολούθησε η  «Βυζαντινή Χορωδία Αίγινας» από ταλαντούχους ιεροψάλτες και μουσικούς με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Ανδρεάδη. Στο Σαντούρι η  ταλαντούχα νεαρά Σωζία Μακαρατζή στο ούτι τον κ. Alexander Spitzig και λάφτα τον κ. Ιωάννη Κάσση, που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό για την άριστη ερμηνεία των εκκλησιαστικών ύμνων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριο με την ομιλία του που είχε σαν θέμα: « Η καύση των Νεκρών – Εμπειρίες από την χώρα της Πρωινής Γαλήνης» τις δυσκολίες των ανθρώπων στη σύγχρονη Κορέα και την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τον νέο τρόπο ζωής, λόγω έλλειψης πνευματικότητος.
Χαρακτηριστικά είπε… “Το θέμα δεν είναι ευχάριστο, το ξέρω, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακούμε και μη ευχάριστα. Επειδή και στην Ελλάδα, έμαθα πρόσφατα ότι εγκρίθηκε η δημιουργία του πρώτου αποτεφρωτήρα στο Βόλο και πολλή συζήτηση γίνεται και εδώ στην πατρίδα μας, για αυτό νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο να ακούσουμε όχι τι γίνεται στην Εγγύς Ανατολή, αλλά στην Άπω Ανατολή”.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, διευκρίνισε ότι δεν θέλει η ομιλία του να γίνει θεωρητική, αλλά μέσα από μία εμπειρία που έζησε ο ίδιος, αυτή να οδηγηθεί σε ένα βαθύτερο θεολογικό συμπέρασμα. Παρουσίασε με περιγραφικό τρόπο τις σκηνές που έζησε, παρουσιάζοντας ένα – ένα τα στάδια της πορείας υγείας και καύσης ενός νέου 18 ετών που έφυγε από τη ζωή. Ο τρόπος καύσης των νεκρών έχει γίνει με την σύγχρονη τεχνολογία, υπόθεση πατήματος  κουμπιών, όμως το μείζον πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Η όλη διαδικασία αποτέφρωσης, με πρωτόγονο ή νεότερο τρόπο, είναι το ίδιο μηδενιστική. Κι αυτή ακριβώς η μηδενιστική αντίληψη περί ζωής που περικλείει, ερμηνεύει γιατί στις Ασιατικές χώρες υπάρχει τόσο πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών, με υψηλότερο αυτό της Κορέας. Στην Κορέα κάθε μέρα αυτοκτονούν 50-60 άνθρωποι, περίπου αφανίζεται μία πόλη κάθε χρόνο. 
Στο τέλος της ομιλία ακολούθησε διάλογος με το κοινό και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας απαντούσε στις διάφορες ερωτήσεις, σχετικά με την καύση των νεκρών.

Ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και τη δράση της Ι.Μ. Κορέας, μας ταξίδευσε στη χώρα της «Πρωινής Γαλήνης» με άπειρα συναισθήματα για τους αδελφούς μας Κορεάτες που διψούν για την Ορθοδοξία και την αγάπη τους για την Ελλάδα. Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ, αδελφός κατά σάρκα του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου, ευχόμενος κάθε καλό στο δύσκολο Ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Κορέα.  
Την επόμενη μέρα,  Σάββατο 15η Φεβρουαρίου 2014, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας λειτούργησε στο παρεκκλήσιο του Επισκοπείου Αιγίνης, που είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Οικουμενικό Διδάσκαλο της Εκκλησίας τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ζήσαμε συγκινητικές στιγμές βλέποντας δύο αδελφούς κατά σάρκα Ιεράρχες να συμμετέχουν στη Θ. Λειτουργία από διαφορετική θέση ο καθένας, τον Άγιο Κορέας στο Ιερό Θυσιαστήριο και τον Άγιο Ύδρας στο ψαλτήρι  με τον π. Νικόλαο Σαββόπουλο. 
Την Κυριακή 16η Φεβρουαρίου 2014 ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και στη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. «Παναγίτσας» στην Νίκαια . Πλήθος πιστών από όλες τις περιοχές της Ι.Μ. Νικαίας και όχι μόνο βρέθηκαν στον Ι.Ναό για να πάρουν στην ευλογία του Σεβασμιωτάτου,  να τον αγκαλιάσουν ως παλαιό κληρικό της μητροπόλεως και γνώριμό τους. Ο Σεβ. Μητρ. κ. Αμβρόσιος είχε διατελέσει  υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος και του ιδιαιτέρου Γραφείου του αειμνήστου Μητροπολίτου Νικαίας κυρού Γεωργίου Παυλίδου.  Αγκάλιασε τα πνευματικά του παιδιά, που κάποιοι από αυτούς είναι ιερείς σήμερα και ήρθαν με τις οικογένειες τους να τον ασπαστούν και να κουβεντιάσουν μαζί του.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ακολούθησε εκδήλωση με ομιλητή  τον ίδιο στον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός» στην Αθήνα, που διοργάνωσε το «Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής  Άπω Ανατολής»
Κατάμεστη η αίθουσα του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός» από το κοινό, για να ακούσει και να μάθει από το στόμα του Σεβασμιωτάτου τα έργα και τις πράξεις της Ι.Μ. Κορέας.
Το κοινό χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος κ. Λάππας Ιωάννης (dr Θεολογίας) ο οποίος αναφέρθηκε εν ολίγοις στο τεράστιο έργο που επιτελείται στη χώρα της «Πρωινής Γαλήνης», την Κορέα.