No comments yet

Δελτίον ΤύπουΚαλό σου ταξίδι κυρά Ξανθούλα
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 αποχαιρετήσαμε για το ταξίδι της προς την Αιωνιότητα μια σύγχρονη Εμμέλεια[1], μια Αιγινήτισσα αρχόντισσα, την Ξανθούλα Ζωγράφου, το γένος Γκαρή, ετών 84, που την διέκρινε η ταπείνωση, η αξιοπρέπεια, η καλοσύνη, η νοικοκυροσύνη και η μεγάλη αγάπη για την οικογένειά της.
Η αείμνηστη ήρθε αντιμέτωπη με πάμπολλες αντίξοες καταστάσεις για να μεγαλώσει δεκαέξι παιδιά, σε εποχές, μάλιστα, εξαιρετικά δύσκολες. Αλλά η βαθειά πίστη της στο Μεγαλοδύναμο, όπως συνήθιζε να αποκαλεί τον Θεό, της έδινε δύναμη ψυχής και σώματος για να υπερνικάει κάθε εμπόδιο. Αντιμετώπιζε τα προβλήματα με ένα γλυκό χαμόγελο, που δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.
Την θυμάμαι λες κι είναι σήμερα. Με το μαντήλι στο κεφάλι να προσέρχεται στον Ναό με σεμνότητα και ευλάβεια. Για τον κάθε επισκέπτη η πόρτα του σπιτιού της ήταν πάντα ανοικτή για να τον «φιλέψει» κάτι από το υστέρημά της. Η φιλοξενία της ήταν παροιμιώδης. Δεν ήταν εύκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι της χωρίς να καθήσει στο τραπέζι για φαγητό.
Πέρασαν τα χρόνια και οι καρποί των αγώνων της έκαναν την εμφάνισή  τους μέσα από την υπερπολύτεκνη οικογένειά της. Αξιώθηκε να δει «υος τν υἱῶν ατς»,που μαζί με τα δυσέγγονα ξεπερνούν σήμερα τα εκατό. Είχε επίσης την τιμή και την ευλογία να καμαρώσει δύο παιδιά της επισκόπους, που τιμούν την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης π. Εφραίμ και τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας και Έξαρχο Ιαπωνίας π. Αμβρόσιο.
Η αγάπη της για τα παιδιά της δεδομένη. Όμως για τα ξενιτεμένα παιδιά της, τον π. Αμβρόσιο στην Κορέα και τον Φίλιππο στην Αμερική, διέκρινε κανείς στα πανέμορφα ολύμπια μάτια της την αγωνία: «…άραγε είναι καλά;»
Κάτι τέτοιο έζησα πριν δύο χρόνια συνοδεύοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας π. Σωτήριο στο σπίτι της αείμνηστης κυρά Ξανθούλας, που ήταν κατάκοιτη στο κρεβάτι. Έζησα από κοντά την αγωνία της μάνας για το παιδί της, που έκανε την υπέρβαση για να μάθει νέα του.
Ο Σεβ. π. Σωτήριος την πλησίασε πάνω από το κρεβάτι, τα μάτια της τα είχε κλειστά, και της λέει: «Ο Σωτήριος είμαι, από την Κορέα, τι κάνεις κυρά Ξανθούλα;» Δεν πήρε καμία απάντηση και ας της επανέλαβε ποιος είναι ακόμα μια φορά. Είμασταν έτοιμοι να απομακρυνθούμε από το δωμάτιο όταν η κυρά Ξανθούλα άνοιξε τα μάτια της και ψέλλισε με δυσκολία στον π. Σωτήριο: «Τι κάνει ο Αμβρόσιος, είναι καλά;». Δεν πιστεύαμε αυτά που ακούγαμε γιατί ήταν ελάχιστες οι φορές που επικοινωνούσε με το περιβάλλον!   
Θυμάμαι ακόμη όταν περνούσα κάτω από το σπίτι της, μου φώναζε από το μπαλκόνι: «Νεκτάριε, έλα να σε κεράσω μία μαστίχα ποτό και να μου πεις κανένα φρέσκο νέο από τον π. Αμβρόσιο». Καθόμαστε, τα λέγαμε και τα μάτια της βούρκωναν όταν της περιέγραφα για το ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην Κορέα από τον γιο της και τους συνεργάτες του. Μου περιέγραφε τα δύσκολα χρόνια που πέρασε για να μεγαλώσει τα παιδιά της, τον πόνο της για το αδικοχαμένο σε τροχαίο πολύκλαυστο παιδί της τον Νίκο, τη φιλία της με την μητέρα μου, την αγάπη της για το χωριό μας, κ.λ.π.. Σε μια από τις κουβέντες μας αναφέρθηκε και στον Σεβ. π. Εφραίμ, όταν ήταν φοιτητής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, ο οποίος είχε καιρό να της γράψει γράμμα, βλέπεις τότε τα τηλέφωνα ήταν ελάχιστα. Η χαρά της μάνας όταν τελικά έλαβε γράμμα δεν περιγράφεται…
Έχω δεκάδες παρόμοια περιστατικά υπόψη μου για τη κυρά Ξανθούλα, που μέσα της διέθετε γνήσια αγάπη προς όλους στον υπέρτατο βαθμό γιατί βίωσε την μητρότητα όσο λίγες μάνες.
Στις ελάχιστες πολύτεκνες ορθόδοξες μητέρες της εποχής μας, που σε πείσμα των καιρών δίνουν τον δικό τους αγώνα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους « έν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» η αείμνηστη υπερπολύτεκνη μητέρα ήταν πρωτοκορυφαία. Το παράδειγμα και η βιοτή της άξια προς μίμηση!
Κατάμεστη η Εκκλησία του χωριού μας «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» στην Κυψέλη της Αίγινας, αλλά και η πλατεία έξω από τον ναό από κόσμο για να αποχαιρετήσει την κυρά Ξανθούλα. Ανάμεσά τους συμπροσευχόμενοι τα παιδιά της οι δύο Επίσκοποι, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος και ο Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος. Επίσης πολλοί ιερείς από την Ι.Μ. Ύδρας, την Αθήνα, τον Πειραιά και την Σπάρτη, μοναχοί και μοναχές από τα πολλά μοναστήρια της Ι. Μ. Ύδρας, οι Δήμαρχοι των περιοχών του Αργοσαρωνικού, και εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Συγκινητικό επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος τόνισε τα πολλαπλά χαρίσματα της αείμνηστης με πρώτο και κορυφαίο το θυσιαστικό της φρόνημα.
Συλλυπητήριο Μήνυμα ανεγνώσθη εκ μέρους του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής  Άπω Ανατολής, το οποίο περιείχε τις συλλυπητήριες πατρικές ευχές της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Στην συνέχεια ανεγνώσθησαν συλλυπητήρια μηνύματα εκ μέρους του Νοσοκομείου Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος» και του Συλλόγου Εξωτερικής Ιεραποστολής Πατρών «ο Πρωτόκλητος». 
Καλό σου ταξίδι κυρά Ξανθούλα. Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, τα δισέγγονά σου, οι συγγενείς σου, οι  φίλοι σου θα σε θυμούνται και θα ζεις πάντα μέσα στις καρδιές μας.
Καλό Παράδεισο!!!   
Νεκτάριος Λαβούτας
Μέλος του Δ. Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής


[1]Η Αγία Εμμέλεια ήταν η μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου, μητέρα δέκα παιδιών, εκ των οποίων τα πέντε Άγιοι της Εκκλησίας μας.