No comments yet

Εγκύκλιος Χριστουγέννων

Π ΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Χ ρ ι σ τ ο υ γ έ ν ν ω ν    2 0 1  4
ΕΦΡΑΙΜ
Χάριτι Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως
Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας

Π  ρ  ο  ς

Τους ευσεβείς χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας
                                                                                                     ——————
Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,
          «Σήμερα τα σύμπαντα γεμίζουν από χαρά. Γιατί γεννήθηκε ο Χριστός από την Παρθένον».
          Με τα λόγια αυτά, ο σοφός και ποιητικός Εκκλησιαστικός λόγος τόσο εύγλωτα και τόσο δυνατά περιγράφει την χαρά ολόκληρης της δημιουργίας για τη Χριστουγεννιάτικη πανήγυριν.
          Ο Θεός δεν είναι κρυμμένος και απόμακρος από τον άνθρωπο, ούτε ο άνθρωπος από τον Θεό. Το μήνυμα και το βαθύτερο περιεχόμενο της σημερινής εορτής είναι ότι ο Κύριος της δόξης, ο δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, η πηγή της ζωής, το πέλαγος της αγάπης εισέρχεται στην ιστορία, ενδύεται την ανθρώπινη σάρκα και μας δίνει την δυνατότητα της εν τη Εκκλησία και διά της Εκκλησίας μετοχής μας στη Θεότητά Του.
          Αυτός είναι ο λόγος που η αγία μας Εκκλησία ψάλλει «Σήμερα τα σύμπαντα γεμίζουν χαρά». «Ας αγάλλεται ο ουρανός και ας γεμίσει από χαρά η γη». «Οι δίκαιοι ευρανθείτε, οι ουρανοί χαρείτε, τα όρη σκιρτήσατε, επειδή γεννήθηκε ο Χριστός».
          Αυτή τη χαρά όμως, δεν την αισθάνεται ο κόσμος γύρω μας. Δεν συμμετέχει σε αυτή την πνευματική ευφροσύνη. Οι καρδιές δεν σκιρτούν. Τις ἐμποδίζει ο εμπορικός τρόπος εορτασμού αυτών των ημερών και η απομάκρυνσις του Ιησού Χριστού από τον νουν και την καρδιά μας, αλλά και η αίσθηση του πόνου, της φτώχειας και της βαθύτατης εξαθλίωσης πολλών συνανθρώπων γύρω μας.
          Μας εμποδίζει το τραύμα το ψυχικό ένεκα των αμαρτιών μας. Το τραύμα μας είναι ένα γεγονός οδυνηρό, το οποίο παραμένει εναργές στη μνήμη μας και στην ψυχή μας, σαν το τραύμα που αφήνει ουλή στο σώμα μας.
          Πολλές οι αιτίες των πληγών μας∙ Ο πληγωμένος ναρκισσισμός μας από την αδικία ή την συκοφαντία. Τραύματα από φυσικές καταστροφές, σεισμός, καταποντισμός. Από πόλεις γεμάτες τσιμέντο, ατσάλι, γυαλί, μόλυνση και μοναξιά. Τραύματα απελπισμού καί απόγνωσης. Τραύμα από μια γεύση θανάτου. Τραύμα από τη λύπη της αμαρτίας.
          Όλα αυτά έρχεται να τα θεραπεύσει ο Χριστός. Το Νήπιον της Βηθλεέμ. Ταπεινός και κατατρεγμένος. Σταυρωμένος και αδικημένος. Συγχρόνως όμως είναι και ο αναστημένος Νικητής «Το αρνίον νικήσει αυτούς, ότι Κύριος κυρίων εστί και Βασιλεύς βασιλέων, και οι μετ΄ αυτού κλητοί και εκλεκτοί και πιστοί» (Απ.17,14). Αυτός μας καλεί «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες καί πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς».
          Αυτό αδέλφια μου εορτάζουμε σήμερα. Ο Χριστός μας γεννιέται για να σώσει τον άνθρωπο, αυτό «το μέγα τραύμα». Να μας χαρίσει ζωή και χαρά. Να ανοίξει τις πύλες του Παραδείσου, γι΄ αυτό έχουμε χαρά μεγάλη. «Και κάλεσεις το όνομα αυτού Ιησούν∙ αυτός γαρ σώσει τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών» (Ματθ 1,21).
          Ας αφήσουμε λίγο τις καρδιές μας να γεμίσουν από άγιες επιθυμίες και από πνευματικά βιώματα. Από αληθινή ειρήνη και άδολη αγάπη εν Πνεύματι αγίω.
          Ο Κύριος που γεννήθηκε, αδελφοί μου, σε ένα σκοτεινό σπήλαιο, για να δείξει ὅτι όλος ο κόσμος είναι ένα σκοτεινό σπήλαιο, ας φωτίσει τα σκοτάδια της ψυχής μας και του κόσμου ολόκληρου.
          Ώ Κύριε Ιησού Χριστέ, Συ ο Προαιώνιος Υιός του ζώντος Θεού και Υιός της Παρθένου, φώτισέ μας, θρέψε και ζήμωσέ μας με τον εαυτόν Σου (αγ. Ν.Β.).    
Με εόρτιες πατρικές ευχές,
Ο   Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Τ Η Σ

  Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ε Φ Ρ Α Ι Μ