Την Πέμπτη 10 Μαϊου 2007 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον συνεδριακό  χώρο του μεγάλου και περικαλλούς Ναού Αγίου Νεκταρίου εν Αιγίνη υπό την προεδρείαν του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ η ετήσια σύναξη στελεχών του Φιλανθρωπικού, προνοιακού και κοινωνικού έργου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά την τέλεση της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας  στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) – όπου τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Φραγκούλης Αρχιερατικός Επίτροπος Σπετσών -άρχισαν οι εργασίες της συνάξεως στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών  και περί τα 300 στελέχη του ενοριακού φιλανθρωπικού έργου. Την ημερίδα άνοιξε ο Γ.Α.Ε π. Ακίνδυνος Δαρδανός και εν συνεχεία ο Αντιδήμαρχος  Ύδρας κ. Γ. Κουκουδάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Αιγίνης κ. Τ. Κανελλά καθώς και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αιγίνης κ. Σ.  Βελιώτης απηύθυναν χαιρετισμό.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κήρυξε την έναρξη της ημερίδος με σύντομο αλλά εμπνευσμένο θεολογικό-πατερικό  εισαγωγικό λόγο περί Φιλανθρωπίας- κατά τον Ι. Χρυσόστομο- επί τη 1600 επέτειο από της Κοιμήσεως του ι.πατρός. Ακολούθησε η κεντρική  ομιλία με θέμα:«Ιστορικό της Χριστιανικής Φιλανθρωπίας» υπό του  Πανοσ. Αρχιμ π. Γρηγορίου Νανακούδη. Παρέμβαση έκαμε και ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Στέργιος Σάκκος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: «Χαίρομαι ιδιατέρως διότι διά πρώτη φορά παρίσταμαι σε ημερίδα μελων των Ε.Φ.Τ. Είναι κάτι το πρωτοφανές δι’ εμέ. Αναγκαία είναι η σύνδεσις του Φιλανθρωπικού έργου με την μυστηριακή ζωή. Οι λαϊκοί αποτελούμε μια ιερά παράταξη στην μάχη της αγάπης. Και κατέληξε: «Η Γυναίκα δεν γίνεται ιέρεια όμως  ιερουργεί στον Ναό της αγάπης». 

   Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ο Γενικός Απολογισμός του όλου φιλανθρωπικού έργου της Ι. Μητροπόλεως (υπό του Αιδεσιμολ. πρωτ. π Ακινδύνου Δαρδανού Γ.Α.Ε ) και ο απολογισμός του Γ.Φ.Τ υπό του Αιδεσιμολ.  πρωτ. π.  Ιωαννικίου Καλαφάτη ταμίου του Γ.Φ.Τ.  Ακολούθησε προβολή DVD με τα ιδρύματα και το πολυσήμαντο έργο τους, και τέλος ο ειδικός απολογισμός των ιδρυμάτων της Μητροπόλεως ως εξής:

·        Κατασκηνώσεις Πόρου και Αιγίνης  Φιλοξενούνται περί τους 800 νέους και νέες από ηλικίας 10-18 ετών και Διακονούν περί τα 150 στελέχη, όλοι επιστήμονες και φοιτηταί.

·        Πνευματικά κέντρα, Πόρου, Ύδρας, Αιγίνης, Σπετσών , Κρανιδίου και Ερμιόνης.  Όλα λειτουργούν υπό την ευθύνη των Ιερέων Νεότητος και των Ιεροκηρύκων και απασχολούν εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας δημιουργικά και ευχάριστα.

·        Στέγη Αγάπης Ερμιόνης, Σπετσών, Ύδρας, και Αιγίνης Ευρίσκουν στέγην, τροφή και περίθαλψη άτομα μοναχικά και άπορα. Προσφέρονται ημερησίως περί τας 100 μερίδας φαγητού. Πολλές δε ενορίες παραθέτουν τις άγιες ημέρες Τράπεζα Αγάπης για ηλικιωμένα άτομα και οικονομικούς μετανάστες.

·        Ταμείον Πολυτέκνων Ενδιαφέρεται διά τις πολύτεκνες οικογένειες και επιδοτείται κάθε τρίτο παιδί με εφ’ άπαξ βοήθημα 450 Ευρώ. Κατά το έτος 2006 επιχορηγήθηκαν 35  οικογένειες οι οποίες απέκτησαν τρίτον τέκνον. Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ι. Συνόδου για το γ΄ παιδί της Θράκης 4.320 €

·        Προσκύνημα Παναγία Μυρτιδιώτισσα Καλύπτει τα προγράμματα νεότητος της Νήσου Αιγίνης.

Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία Ύδρας καί Αιγίνης.

Σπουδαίο και λίαν σημαντικό έργο προσφέρουν τα δύο Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης, μοναδικά στον ελληνικό χώρο υπό την εποπτεία και ευθύνη της Εκκλησίας. Αποτελούν την Ναυαρχίδα του προνοιακού έργου της Ι. Μητροπόλεως. Εν Ύδρα στο Νοσοκομείο Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» λειτουργούν τα εξής τμήματα: Ακτινοδιαγνωστικό, Υπερήχων, Μικροβιολογικό, Παθολογικό, Καρδιολογικό, Μαιευτικό, Χειρουργικό, Εξωτ. Ιατρεία άριστα εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα. Εν Αιγίνη στο Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» λειτουργούν το παθολογικό τμήμα με δύναμη 28 κλινών, το  ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με τα τελειότερα και σύγχρονα μηχανήματα.(Υπέρηχοι σώματος, Τriplex Αγγείων, Μαστογραφίας, Μέτρηση οστικής πυκνότητος) και τα Εξωτερικά  Ιατρεία άριστα εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα. Ιδιαιτέρα Μέριμνα καταβάλλεται διά την ευαισθητοποίησιν εις το θέμα της Αιμοδοσίας. Ήδη εις την ενορίαν Κοιλάδος επραγματοποιήθη Αιμοληψία που απέδωσε 37 φιάλες αίμα.

·         Ίδρυμα Διακονίας Νεότητος Καλύπτει όλες τις ανάγκες των προγραμμάτων Νεότητος και συμπαρίσταται σε απόρους μαθητές, φοιτητές και υποψηφίους κληρικούς, σε συλλόγους μαθητών.

·        Τό Γ.Φ.Τ καί Ε.Φ.Τ  Συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντες, απόρους, ασθενείς  κ.λπ.. Πέραν τούτου ανεφέρθη ο Σεβ. Μητροπολίτης και εις το λοιπό πνευματικό-ποιμαντικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Λειτουργούν με επιτυχία Σχολές Γονέων εν Ύδρα, και Πόρο, μηνιαία σύναξη στελεχών νεανικού έργου εν Αιγίνη, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, μέριμνα δι’ υποψηφίους κληρικούς κ.λ.π

Δι’ όλα  τά ως άνω κατά τό έτος 2006 ο οικονομικός απολογισμός έχει ως ακολούθως:

        Έσοδα:    2.171.708,1 € 

        Έξοδα:  1.797.547,2 €

        Υπόλοιπον: 374.160,9€

Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος συνοψίζοντας επιγραμματικά την σπουδαιότητα των έργων της φιλανθρωπίας και της αγάπης, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλα τα μέλη και ευχήθηκε καλή συνέχεια. Τέλος εις την τράπεζα της Ι. Μονής παρετέθη πλούσιο γεύμα  προς τιμήν απάντων των συνεργατών  Προέδρων Ε.Φ.Τ  και  μελών, προσφορά της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου.