Τηλ.: 22980 52207

info@imhydra.gr

ΛΕΟΥΣΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΛΕΟΥΣΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ
ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Η Ι. Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης πέραν του άλλου κοινωνικού έργου της, (δύο Νοσοκομεία, συσσίτια κ.λ.π.) διαθέτει στην Αίγινα την ΛΕΟΥΣΕΙΟΝ ΣΤΕΓΗ, Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως (Φ.Ε.Κ. 3083 Β΄/17.11.2014). Το οικόπεδο αγοράσθηκε από τον Άγιο Νεκτάριο, προφητικώς λέγων «εδώ θα γίνει Εκκλησιαστικό Ίδρυμα».

 

Επί του οικοπέδου αυτού και με τη χάρη του Αγίου μας αποφασίστηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κυρό Ιερόθεο συναινούσης και της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου να ανεγερθεί ίδρυμα ως οικοτροφείον αρρένων και γηροκομείον γερόντων.

 

Η υλοποίηση του οράματος αυτού κατέστη δυνατή με την περιουσία των μεγάλων ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεως Αντωνίου και Άννας Λεούση, δύο εξαιρετικών και ευγενών τέκνων της νήσου Αιγίνης. Αμέσως έγινε η παραχώρηση του οικοπέδου από την Ι. Μονή εις την Ιερά Μητρόπολη και άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του κτηρίου με δαπάνες των εξονομασθέντων χορηγών.

 

Το ίδρυμα άρχισε τη λειτουργία του ως οικοτροφείο το 1974 μέχρι το 1987. Στο ίδρυμα λειτούργησαν κατώτερη και μέση τεχνική σχολή και στη συνέχεια το Επαγγελματικό Λύκειο Αιγίνης, όλα ως ιδιωτικά με δαπάνες της Ιεράς Μονής Αγ. Νεκταρίου. Τα τεχνικά αυτά σχολεία προσέφεραν υψίστη υπηρεσία διότι σε αυτά φοίτησαν μαθητές και μαθήτριες από Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Τροιζηνία, Ύδρα, Ερμιονίδα και Σπέτσες, διότι τότε ήσαν τα μοναδικά τεχνικά σχολεία σε όλο τον Αργοσαρωνικό.

 

Βρήκαν στέγη και τέχνη όλα τα μαστορόπουλα από τις οικοδομές και τα μηχανουργεία και απέκτησαν δίπλωμα Ηλεκτρολόγου, Μηχανικού και Τορναδόρου κ.λ.π. Έτσι αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά εκατοντάδες παιδιά.

 

Διευθυντής του ιδρύματος και καθηγητής στα σχολεία αυτά χρημάτισε επί μία δεκαετία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΕΦΡΑΙΜ, ως Διάκονος και Πρεσβύτερος. Επίσης στο ίδρυμα λειτούργησε το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. και σχολή εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέχρι πρότινος λειτουργούσε το Συσσίτιο Αγάπης.

 

Όμως το ίδρυμα πλέον δεν πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας ως ιδρύματος Γερόντων, τα δε σχολεία υπήχθησαν εις την Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έτσι παρουσιάστηκε η αδήριτη ανάγκη της μετατροπής του ιδρύματος σε σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Προς τούτο ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. ΕΦΡΑΙΜ, ως πρόεδρος του ιδρύματος και τα μέλη του Δ.Σ. ξεκίνησαν μια τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

 

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2012. Πρώτα – πρώτα έπρεπε να συνταχθούν τα σχέδια και να εκδοθούν όλες οι άδειες 15 περίπου τον αριθμό. Δεύτερον να ευρεθεί χρηματοδότης για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

 

Η αείμνηστη Ηγουμένη της Ι. Μονής Αγ. Νεκταρίου Θεοδοσία αγκάλιασε το όραμα και ανέλαβε όλα τα έξοδα του φακέλου τα οποία ανήλθαν εις το ποσό των 160.000 Ευρώ.

 

Ύστερα με ώριμο το φάκελο του έργου ανευρέθη χρηματοδότης. Το έργο ώριμο πια εντάχθηκε από την περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρ. Δούρου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν το αγκάλιασε ο νέος Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπόγρη υπέγραψε την τελική σύμβαση και επιτέλους άρχισε το έργο: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΛΕΟΥΣΙΟΥ ΣΤΕΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ “O ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΝΗΣ» και ύστερα από αγώνες, πόνους και μόχθους εγκρίσεως αυτού το 2022, 10 χρόνια μετά το ξεκίνημα της ιδέας. Δόξα σοι ο Θεός!

 

Έχει ολοκληρωθεί η δαιδαλώδης και πολυσύνθετος διαδικασία αδειοδοτήσεως ανακατασκευής του κτηριακού συγκροτήματος, ώστε να λειτουργήσει ως μία σύγχρονη Μ.Φ.Η. (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), με όλες τις υφιστάμενες προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Τελικώς το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Περιφερείας Αττικής με το ποσόν των 3.047.080.00 € και έλαβε πολεοδομική άδεια (00099/02.04.2012), ως έχον πλήρη και ώριμο φάκελο. Υπεγράφη η τελική σύμβασις με την ανάδοχον κατασκευαστική εταιρεία μέσω Περιφερείας Αττικής και η ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων αδειών για την έναρξη των εργασιών, διότι η Ι. Μητρόπολις εξασφάλισε και την έγκρισιν του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήδη σήμερα εκτελούνται οι εργασίες ανακατασκευής στο χώρο.

 

Για την υλοποίηση του έργου εργάστηκαν δεκάδες άνθρωποι προηγουμένου του Σεβασμιωτάτου, και με τη συνεργασία του Πρωτοσυγκέλλου, όλων των υπαλλήλων των γραφείων, της Ηγουμένης και των μελών του Δ.Σ: π. Νεκταρίου Κουκούλη, κ. Γ. Τσατήρη, κ. Γ. Μπήτρου, κ. Κ. Παπαγεωργίου, κα Ε. Παπαευσταθίου καθώς και του εξαίρετου και εμπειροτάτου Αρχιτέκτονος κ. Αλεξάνδρου Δόβα και των συνεργατών του.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους και ευχόμεθα με υγεία, να φθάσουμε όλοι μας στην χαρμόσυνη ημέρα των εγκαινίων.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial